Ексклюзиви
понеділок, 24 жовтня 2016 17:30

"Люди, які зараз при владі, не зроблять реформ" - Богдан Гаврилишин

"Люди, які зараз при владі, не зроблять реформ" - Богдан Гаврилишин

24 жовтня помер відомий економіст і меценат 90-річний Богдан Гаврилишин. Має почесний ступінь доктора права п'яти університетів, автор більше ста статей з менеджменту, нагороджений орденами Свободи і Ярослава Мудрого V ступеня. У своїх прогнозах останніх років Богдан Гаврилишин заявляв, що майбутнє Україні - за молоддю, оскільки нинішня політична еліта на масштабні зміни не здатна. Пропонуємо кілька цитат з його інтерв'ю.

Україна потребує тотальних змін і трансформацій. Саме трансформацій, а не революцій. Бо ті, хто вміють робити революції, не мають знань і навичок для управління повсякденним життям держави.

Як на мене, є тільки чотири держави, де головні показники якості життя (повна політична свобода, певний рівень добробуту, соціальна справедливість i співжиття з природою) дотримано сповна. Це — Норвегія, Швеція, Швейцарія, Австрія.

Зараз у світі склалася така ситуація, що всі дедалі менше виграють, а більше програють. Тому нам потрібно переходити на нову парадигму - де б усі щось вигравали. Для тої парадигми потрібні два елементи: універсальна декларація обов'язків і перехід на співпрацю.

Людині доконче потрібно мати дві точки зору, так само потрібно мати дві вищі освіти – це запорука її мудрості.

Ми - народ доволі м'який, не дуже войовничий. Тому нас легше підкорювати, тому що ми не підкорювали інших ще з часів Стародавньої Русі.

Найгірше було українцям під Московською імперією, імперією Романових. Ця імперія справді розрослася на всі боки і підкорила багатьох. Звідки це у них? Очевидно, сильний вплив на національний менталітет мали Чингісхан та його нащадки.

Характер людей може змінюватися. І цілого народу теж. Це не відбувається швидко, але з часом можна і змінити. Візьміть для порівняння, якими були німці Гітлера і які німці тепер. Залишилися тільки позитивні риси того минулого - вони дисципліновані індивідуально, вміють працювати добре і організовано, тобто схильні до громадської дисципліни. Але немає тієї колишньої суспільної люті німців, бажання завойовувати інших. Не сумніваюся, що українці не менш придатні до вдосконалення.

Ми могли б багато чого зробити для світу, тому що він взагалі хворий. Хвороба - це коли людина не має ніякої духовної цінності. Збереглися тільки матеріальні. А ми не такі.

Погляньте на Росію. Найбільші природні ресурси, якщо порівняти з будь-якою країною світу. Але Росія не дуже наближається до авангардних економік світу, хоча і має сильну науку. І все це не працює на людей. Там погана влада.

Цей світ уже багатополярний, у цьому напрямку і буде розвиватися. США залишаться між лідерами, але не завжди як перша скрипка. Товариство в клубі лідерів їм складе Китай, який, до того ж, не зможе так стрімко зростати економічно, як два останніх десятиліття. Там уже накопичилося чимало проблем - як економічних, так і екологічних, з якими їм доведеться справлятися. І все ж це вже третя економічна міць у світі - після Америки та Європейського Союзу, і з цим не можна буде не рахуватися. Далі - Індія. Віднедавна там відбувається швидкий економічний розвиток. Бразилія вийшла на міжнародну сцену досить сильно, і є шанс, що вона не зупиниться.

Кравчук, який пройшов особисту складну трансформацію з комуністичного ідеолога в патріота України, запросив Чорновола до себе і сказав: "Слухайте, ідіть у владу, будемо разом. Яких потрібно віце-прем'єрів і міністрів - запропонуєте, і будемо працювати разом". Але Чорновіл відмовився, і не була використана можливість привести у владу людей з новим баченням. Я добре знаю про ті події, бо був радником Кравчука в той час. Усюди у владі залишилася номенклатура, яка звикла діяти в своїх інтересах, а не в інтересах людей.

Українські олігархи - це паразити. І мене інтригує питання, як за умови їх наявності трансформувати країну. Треба не трошки тут реформи додати, трошки там реформи додати; потрібно тотально трансформувати і наш політичний лад, і нашу економічну систему, і нашу соціальну систему. Але ті люди, які зараз при владі, не зможуть цього зробити.

Серйозно трансформувати країну зможуть тільки ті, кому зараз по 20-35 років. По-перше, нинішня молодь трохи знає іноземні мови. По-друге, це покоління використовує сучасні методи роботи - інформаційні системи, інтернет. По-третє, вони менше крали б. Уже не так багато залишилося, що можна вкрасти. І тому що вони - великі ідеалісти, бо не виховувалися в середовищі радянської номенклатури і в період "дикого" накопичення капіталу 1990-х років.

Ми могли б одним махом вигнати 80 відсотків суддівського складу. Звільнити дві третини бюрократів. Знизити кількість регуляцій. Якщо людина не зажадає 25 папірців для відкриття бізнесу, а тільки два, то вже не має кожен раз платити хабар. Це - кращий спосіб боротися з корупцією, ніж щоразу стежити, хто дає або бере хабарі. Але не можемо це все робити, тому що це виходить за межі чинного законодавства. Тому і процес реформування такий повільний.

Інновація - це в першу чергу зміна структури економіки. Україні потрібна тотальна трансформація. Фундаментальні зміни повинні торкнутися всіх органів влади. Нинішнє політичне середовище треба повністю міняти. Також - реформувати соціально-політичну систему. Якщо почати вже, то реальні зміни побачимо за 7-8 років.

Я був у 70 країнах на всіх континентах. І не як юрист, а як консультант великих міжнародних підприємств, радник деяких держав. Кілька країн вважають, що я їм належу, - це й Індія, і Канада, і Швейцарія. Але я завжди залишався українцем. Це завжди допомагало мені: люди, які асимілюються, виглядають звичайними, слабкими, а коли хтось твердо стоїть на своєму національному ґрунті, це привертає увагу, це викликає повагу в розумних людей.

Зараз ви читаєте новину «"Люди, які зараз при владі, не зроблять реформ" - Богдан Гаврилишин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути