середа, 25 травня 2016 17:23

Костерін обраний почесним президентом Федерації Го України

Костерін обраний почесним президентом Федерації Го України
Володимир Костерін

У Києві відбувся відкритий Кубок "Хан Ганг" з гри Го. У турнірі взяло участь близько 60 кращих спортсменів з 11 областей України. Турнір пройшов за системою бліц: кожен учасник зіграв по 5 партій.

Абсолютним переможцем турніру став Артем Качановський (7 дан), який у вирішальній партії обіграв Андрія Кравця (6 дан). Третє місце завоював киянин Дмитро Богацький (6 дан). Учасники, які посіли перші шість місць, були нагороджені цінними призами.

Після проведення турніру відбулася конференція Федерації Го (бадук, вейчі) України, на якій почесним президентом Федерації був обраний глава Міжнародного фонду "Скорочення ризиків" (Risk Reduction Foundation) Володимир Костерін.

"Го – давня стратегічна гра, яка ефективно розвиває людський потенціал. Тому я з особливою відповідальністю і вдячністю приймаю пропозицію стати почесним президентом Федерації Го України. Я сподіваюся, що спільними зусиллями ми зможемо збільшити кількість гравців і прихильників цієї стародавньої гри і виховаємо багато видатних людей ", – підкреслив Володимир Костерін.

"У 2000-х роках перемоги українських гравців Го на міжнародних змаганнях висвітлював телеканал" Тоніс", відомий своєю екологічною спрямованістю, коли належав Костеріну", – зазначив Василь Скачко, майстер четвертого дана.

Дмитро Яценко, президент Федерації Го України, розповів про плани Федерації: "Успішність проведення цього турніру є ще одним доказом зростаючої популярності гри Го. Безпосередньо за підтримки Міжнародного фонду "Скорочення ризиків" ми плануємо відкрити ще більше шкіл, де кожен бажаючий зможе осягнути ази цієї інтелектуальної східної гри. Ми поставили собі амбітне завдання на найближче майбутнє – збільшити кількість людей, які активно грають в Го в Україні, з 1 тис. до мінімум 50 тис. чоловік".

Го є офіційним видом спорту в Україні. Українські гравці неодноразово перемагали на міжнародних турнірах, і стабільно входять до десятки кращих на Аматорському чемпіонаті світу з Го. Знаковою вважається бронзова медаль Артема Качановського (7 дан) у 2013 році, коли вдруге за всю історію проведення змагань гравець не з Азії піднявся на п'єдестал пошани, оскільки традиційно перші три місця ділять вихідці з Кореї, Китаю, Японії, Тайваню та Гонконгу.

Також останні 5 років команда України виходила до фіналу Командного Чемпіонату Європи з Го і займала в ньому високі місця, наприклад, в 2015 році вона посіла друге місце. У березні 2016 року в фіналі Третього Кваліфікаційного турніру на звання "Професіонала Го" Європейської федерації Го зійшлися два українця – Артем Качановський (7 дан) і Андрій Кравець (6 дан). У результаті Артем Качановський став першим українцем-професіоналом, якому було вручено диплом європейського 1 про-дана.

Го – інтелектуальний вид спорту. Давня настільна гра, яка виникла на території сучасного материкового Китаю, за різними оцінками – від 4,5 до 2,5 тис. років до н.е., і звідти поширилася по всій Азії: потрапила в Корею, В'єтнам, Монголію, а в 8 столітті н.е. – в Японію. Гра Го була популярною при імператорських дворах. Стратегії, які застосовуються в Го, використовувалися для розробки військових планів і дій. За межі Азії гра поширилася в 18-19 столітті.

В Україні перший клуб Го був заснований у Києві в 1975 році. На сьогодні клуби Го існують в Дніпропетровську, Харкові, Одесі, Львові, Полтаві, Івано-Франківську, Херсоні, Рівному, Миколаєві.

Зараз ви читаєте новину «Костерін обраний почесним президентом Федерації Го України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути