четвер, 09 червня 2016 12:39

"Колорадські жуки до нас не долітають" — у центрі Києва посадили город
5

Фото: Тарас Подолян

У центрі Києва по вул Пушкінській, 31В відкрили перший міський город. Тут вирощують понад 50 видів видів рослин: помідори, огірки, перець, гарбузи, кунжут, м'яту, базилік, руколу і салати.

"Останні три роки у своїй квартирі на балконі вирощував овочі і зелень. Цілий рік мав свіжі огірки, помідори, салат, кріп і петрушку. На початку цього року друзі з ІТ-команди "IREX" розповіли, що їхня фірма думає над тим, чим зайняти вільний дах і терасу свого приміщення. Запропонував їм розбити там грядки. Вони мене підтримали", - розповів кореспонденту Gazeta.ua один із організаторів проекту Олександр Супрунець.

"Проект профінансували кияни. Завдяки 147 доброчинцям зібрали 78 тисяч гривень. Цього вистачило на запуск проекту. Щоб підтримувати город у належному стані протягом 4 місяців, знадобиться ще 20-30 тисяч гривень. Зберемо їх завдяки літній школі, яка працюватиме на території міського городу. Будемо проводити тут лекції і бранчі з фермерами та городниками", - додав він.

На городі рослини ростуть в дерев'яних ящиках та еко-торбах, які розкладаються за 5 років. Тут зеленіє базилік, цвітуть помідори та огірки. На квасолі вже зав'язалися стручки. Збоку під стіною стоїть теплиця з відчиненим верхом. У ній ростуть два перці. Олександр маленькою лопатою робить рядок. Висіває у теплицю розмарин.

"Теплицю робив майстер з Луцька, вертикальну стінку з горщиками — хлопці з ВДНХ. Насіння для городу збиралися через Facebook. Перукар Олександр Ізотов передав насіння лафанту анісового, художниця Алевтина Кахідзе — помідорів та англійської кукурудзи. Багато насіння томатів і базиліку подарував Руслан Духов з села Мічурин Ріг. До 30 років він вивів більше 300 сортів помідорів. Ботанічні сади передали багато м'яти: перцевою, яблучної та лимонної. Садити і полоти грядки допомагають волонтери. Поряд з нашим городом ростуть тополі. Коли були дощі, пух заліпив усі ящики і почав проростати. Одразу ж написали у Facebook, що шукаємо людей, які хочуть помедитувати на грядках. Відгукнулося двоє дівчат. Вчора половину грядок спололи. Сьогодні ввечері вже закінчать", - розповів Олександр.

"На городі хімії не використовуємо. Колорадські жуки нам не докучають, бо у центр міста вони просто на долітають", - додав він.

Міський город працюватиме до кінця жовтня.

"Мешканцям навколишніх будинків ідея з городом сподобалася. Постійно приходять сюди зі своїми дітьми. Після кожного такого візиту ягоди на на кущах полуниць кудись зникають", - поділився Супрунець.

Зараз ви читаєте новину «"Колорадські жуки до нас не долітають" — у центрі Києва посадили город». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути