Ексклюзиви
пʼятниця, 18 квітня 2014 17:08

Кажемо - "зелена енергетика" маємо на увазі - "життя"

Кажемо - "зелена енергетика" маємо на увазі - "життя"

Якщо спробувати неупереджено відповісти на питання, в чому головна причина всіх глобальних проблем сучасного людства - починаючи від нестачі питної води і закінчуючи глобальним потеплінням, - відповідь може бути досить несподіваною: бажання поліпшити якість життя. Дійсно, люди тільки для того так багато добувають нафти і спалюють вугілля, щоб автомобіль доставив продукти харчування в самий далекий населений пункт, мешканці якого опалюють свої будинки вугіллям, оскільки теж не хочуть мерзнути взимку. Але якщо б мова йшла тільки про це село, природа б нам це абияк пробачила.

Однак вона ніколи не захоче зрозуміти і пробачити, навіщо ми через свою халатність втрачаємо до 70 % того ж самого тепла в тепломережах і чому одна тільки Європа викидає в рік більше 90 млн. тонн продуктів харчування, які могли б врятувати від голодної смерті тисячі жителів Африки.

Іншими словами, мова йде про мудрий і раціональний підхід до господарювання, про здоровий компромісі між ситістю і комфортом з одного боку і збереженням природного навколишнього середовища з іншого. Відомий бельгійський вчений Гюнтер Паулі в своїй книзі "Синя Економіка: 10 років , 100 інновацій , 100 мільйонів робочих місць" розповідає про заснований ним, здавалося б, ідеальне екологічне підприємство, що виробляло біокосметику з пальмового масла. На заводі був повністю замкнутий цикл виробництва, нуль шкідливих викидів у навколишнє середовище, до того ж директор платив своїм працівникам 50 євроцентів за кожен кілометр шляху, який вони долали до роботи на велосипеді! За масштабами виробництва це підприємство витримувало гідну конкуренцію з таким гігантом галузі, як "Проктер енд Гембл".

"Але, незважаючи на всі ці екологічні новації, головна проблема залишалася невирішеною - ми знищували пальмові ліси!" - Резюмує Гюнтер Паулі. Він приходить до висновку, що для принципового поліпшення екологічної ситуації на планеті потрібно кардинально змінити спосіб виробництва і споживання. Проте дані зміни не можуть відбутися протягом року або навіть десяти років. Головне ж - для цього потрібно поміняти мислення як звичайного громадянина, який привчить себе сортувати побутове сміття, так і директора великого металургійного підприємства, який поставить ефективні очисні установки на труби своїх заводів.

Але щоб замахуватися на нові досягнення і технології, людству спочатку необхідно розібратися з гріхами минулого. Всім відомо, що нафта регулярно забруднює моря і океани. Катастрофа в Мексиканській затоці на нафтовидобувній платформі Deepwater Horizo , що належить компанії "Брітіш Петролеум", показала , як людина своїми руками може протягом декількох тижнів знищити природу за допомогою тієї ж природи.

Очевидно, що повністю уникнути розливів нафти в найближчому майбутньому не вдасться, тому вчені всього світу працюють над технологіями, які змогли б максимально локалізувати згубні наслідки подібних надзвичайних ситуацій.

Нещодавно швейцарці винайшли новий нафтопоглинаючого і водовідштовхувальний матеріал під назвою Oilskill. Його можна використовувати для ефективного очищення берегової смуги від нафтопродуктів та з метою захисту від забруднення нафтою.

Нетканий матеріал Oilskill складається з непереплетених волокон на поліестерової основі і за своїми властивостями схожий з теплоізоляційними матеріалами, застосовуваними в спортивному одязі для активного відпочинку на природі. Завдяки інноваційному методу хімічної обробки інженерам швейцарської фірми HeiQ вдалося створити унікальну структуру полотна, здатного миттєво вбирати масляні краплі, як губка, і в той же час відштовхувати воду, як гідрофобна мембрана.

Швейцарська фірма вважає , що її винахід буде затребувано скрізь, де виникає необхідність у ліквідації нафтових забруднень. Адже досі в цій області крім практики засипки піском за допомогою лопат і спецтехніки майже нічого ефективнішого не винайшли. Тому цілком обґрунтованим стало рішення керівництва "Брітіш Петролеум" включити швейцарську технологію Oilskill в програму по ліквідації наслідків згаданої аварії.

Однак рано чи пізно нафту в світі закінчиться, і людству доведеться вирішувати проблеми альтернативного пального палива . Хороші новини вже є! Нещодавно у Великобританії справили перша в світі "бензин з повітря". Нова багатообіцяюча технологія компанії Air Fuel Synthesis в недалекому майбутньому, як обіцяють розробники, призведе до появи великомасштабного виробництва екологічно чистого палива.

Технологія передбачає витяг вуглекислого газу з повітря і водню з води, об'єднуючи їх в спеціальній реакції в метанол. Метанол в перспективі перетвориться в бензин. У компанії говорять, що в майбутньому для виробництва можна використовувати сонячну енергію, щоб дана система виробництва виходила на 100 % екологічно нейтральною.

Поки що фахівцям компанії вдалося за три місяці провести всього п'ять літрів синтетичного бензину. Однак у Air Fuel Synthesis сподіваються, що за два роки компанія зможе побудувати більш потужну установку, здатну виробляти до 1 т палива на добу.

Хто не пам'ятає дитячу речівку "Сонце, повітря і вода - наші найкращі друзі"! У сучасних умовах вона має зовсім новий зміст, і стала більш ніж актуальною.

Гюнтер Паулі на лекціях в Києві підкреслював, що Україна дуже слабо використовує свій річковий потенціал (нагадаємо , що на території країни протікають 73000 великих і малих річок! ) І не бере ту енергію , яку безкоштовно та цілодобово може їй дати вода. "Уявіть собі: маленька країна Бутан виробляє 10 гігават електроенергії. Неймовірним здається той факт, що бутанці досягли цих вражаючих результатів без всяких дамб, адже їх релігія не дозволяє їм "знущатися" над водою" , - сказав Паулі.

Гідні всілякої поваги також ініціативи Великобританії з розвитку вітроенергетики. Перший комерційний береговий вітропарк у Великобританії був побудований в Делаболі, Корнуолл ще в 1991 році. Береговий вітер в даний час є найбільшим джерелом відновлюваної енергії у Великобританії. Зараз виробляється більше 4 ГВт енергії вітру, уряд планує підняти показники до 13 ГВт до 2020 року.

Наземні вітропарки не тільки значно зменшують викиди СО2, але і роблять позитивний вплив на навколишні громади. Департамент енергетики та зміни клімату Великобританії заявив, що "за кожний встановлений мегават (МВт), близько £100000 залишаються в громаді протягом усього терміну проекту".

Презентація згаданої вище книги Гюнтера Паулі в Україні стала можлива завдяки підтримці міжнародного фонду "Скорочення ризиків", який проголошує своєю місією впровадження інноваційних технологій, які б зменшили навантаження на навколишнє середовище і поліпшили якість життя. Президент фонду Володимир Костерін є давнім прихильником зеленої ідеології і був одним з партнерів проекту ММ " PlanetSolar" –першої в світі яхти на сонячних батареях, яка здійснила кругосвітню подорож. Весь свій шлях – а це 60 тисяч кілометрів – були подолані виключно з використанням сонячної енергії.

У це важко повірити, але ініціатором проекту, а також одним з шістьох членів екіпажу "PlanetSolar " став швейцарець Рафаель Домьян, колишній водій карети швидкої допомоги та інструктор з гірського туризму. Йому вдалося зібрати достатню кількість спонсорів для будівлі фантастичного корабля, на якому ентузіасти здійснили навколосвітню подорож. "Моя мета - показати світу, що можливості сонячної енергії використовуються зараз недостатньо, і що потенціал сонячної енергетики – величезний! Планета Земля заслуговує того, щоб ми мудро використовували її ресурси і застосовували величезну енергетичну міць, даровану нам природою, розумно " – підкреслив Рафаель Домьян.

29 листопада 2012 в місті Івердон- ле- Бен (Швейцарія) відбулася прем'єра документального фільму "Гонитва за сонцем" ("A la poursuite du soleil") про захоплюючому кругосвітню подорож яхти "PlanetSolar", яке тривало майже два роки – з 27 вересня 2010 по 5 травня 2012 року. У фільмі показано, як яхта перетнула Атлантичний і Тихий океани, пройшла через Панамський і Суецький канали, зупинялася в Маямі, Мексиці, Австралії, Сінгапурі, Абу-Дабі.

Тим часом маємо позитивну інформацію з США – NASA збирається отримувати сонячну електроенергію з космосу. Концепція передбачає розміщення на геосинхронній орбіті над екватором супутників, кожен з яких буде оснащений сонячними батареями. Загальна площа сягатиме кількох квадратних кілометрів. Вироблену електрику планується передавати на Землю за допомогою електромагнітних хвиль або лазером. Одне з головних переваг орбітальних електростанцій в порівнянні з наземними сонячними батареями полягає в тому, що вони зможуть вловлювати енергію сонця протягом усієї доби.

Експерти прогнозують, що в найближчі двадцять років темпи розвитку зеленої енергетики залишать далеко позаду всі інші галузі промислового виробництва, тим більше що в даному випадку мова йде не просто про перспективний бізнес, а про виживання всього людства.

Зараз ви читаєте новину «Кажемо - "зелена енергетика" маємо на увазі - "життя"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути