середа, 07 жовтня 2015 11:15

Історики назвали 520 прізвищ комуністичних лідерів, які повинні зникнути з мапи країни

Історики назвали 520 прізвищ комуністичних лідерів, які повинні зникнути з мапи країни
Фото: kiev24.ua

Інститут національної пам'яті оприлюднив список прізвищ осіб , які обіймали керівні посади в комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР, інших союзних або автономних радянських республік.

Список можна знайти на сайті Інституту. 

Названі співробітники ЧК—ГПУ—НКВД—КГБ, а також діячі комуністичної партії, Жовтневого перевороту 1917 року. Також декомунізації зазнають ті, хто встановлював радянську владу в Україні, переслідував учасників боротьби за незалежність України у XX столітті.

Автори списку не лише перелічили людей, що причетні до встановлення радянської влади в Україні, а і коротко описали їхні злочини, наприклад:

"Молотов В'ячеслав Михайлович - Голова РНК СРСР у 1930-1941 рр., один з організаторів Голодомору 1932-1933 рр., співорганізатор воєнного злочину "Катинський розстріл". Брав участь у створенні сталінського ГУЛАГу (1934 р.). Візував після Сталіна розстрільні списки. 23 серпня 1939 р. підписав Пакт Молотова-Ріббентропа".

"В Україні досі є вулиці, названі на честь організаторів Голодомору Лазаря Кагановича, Станіслава Косіора, Григорія Петровського та Менделя Хатаєвича. На совісті цих людей - життя мільйонів українців, тож неприпустимо "увічнювати" і "вшановувати" їхню пам'ять", - нагадує співробітник Інституту національної пам'яті Богдан Короленко.

Окрема категорія осіб, що потрапили до списку – персонажі, на які, на перший погляд, дія "декомунізаційного" закону не поширюється, але вшанування яких або увічнення пам'яті безпосередньо пов'язане зі встановленням радянської влади та діяльністю комуністичної партії. Наприклад, Фрідріх Енгельс, Карл Маркс, Роза Люксембург. 

21 травня набули чинності так звані декомунізаційні закони . Згідно з одним із них, до назв, які слід перейменовувати, належать ті, у яких використані імена (псевдоніми) осіб, які обіймали керівні посади у комуністичній партії (від секретаря райкому і вище), вищих органах влади та управління СРСР, УРСР, інших союзних або автономних республік, працівників органів держбезпеки.

 

Зараз ви читаєте новину «Історики назвали 520 прізвищ комуністичних лідерів, які повинні зникнути з мапи країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути