вівторок, 02 квітня 2013 19:18

Інвестори не можуть заселитися у енергозберігаючий столичний будинок
7

Фото: Фото: Наталія Шестопал

Киянин Сергій Тищенко два роки тому вклав у будівництво першого енергозберігаючого будинку на вулиці Щербакова, 52 у Святошинському районі Києва майже 2 мільйони гривень. За ці гроші купив однокімнатну квартиру та офіс. До кінця року мав отримати приміщення, проте досі чоловік не може туди вселитися.

Сьогодні, 2 квітня, з вимогою дати можливість заселитися у житло люди прийшли до Міністерства внутрішніх справ.

"Будівництво будинку завершено на 95%. 50 квартир у цьому будинку мали отримати співробітники Управління державної охорони. Вони їх отримали. Майже всі отримали свідоцтва на право власності квартир", - розповів інвестор Сергій Тищенко.

Багатоповерхівку на вулиці Щербакова, 52 почали зводити у 2007 році. Інвестори вкладали гроші у приватне підприємство "Під ключ", яке працює на будівельному ринку десять років.

За словами потерпілого Сергія Тищенка, інвесторам телефонують з МВС та просять надати оригінали документів. Він розповів, що двоє інвесторів погодились надати документи і рейдери цим скористались.

"У Міністерстві внутрішніх справ нас слухати ніхто не хоче. Ми пояснювали всю ситуацію, але вони зацікавлені діяти на користь опонентів. Зараз наша справа перебуває у слідчого Сергія Форенюка. Цей слідчий робить всі дії, щоб повністю обезкровити підприємство. У нас хочуть вилучити всі оригінали документів, всі договори з інвесторами. Якщо у нас заберуть оригінали цих документів, то ми не зможемо працювати", - розповів Павло Василевський, директор підприємства "Під ключ".

І далі описує історію банкрутства його підприємства.

"У серпні 2010 року на завершальному етапі будівництва замовники будівництва виявили, що одна з субпідрядних організацій, що називається ТОВ "Виробничо-будівельна організація Енергобуд" завищила вартість виконаних робіт на 18 мільйонів гривень. Після чого було прийнято рішення розірвати стосунки. Тоді наші договірні стосунки перейшли у судові тяжби. Коли вони зрозуміли, що програють, то вдалися до злочинних дій. У січні 2012 року видають вексель, у якому вписують платником приватне підприємство "Під ключ". Юридично вони не мали цього робити, бо стосунки були договірні і ми їм нічого не винні. Після чого вексель не зрозуміло яким чином попадає до колекторської компанії ТОВ "Інфокол", які звертаються до приватного нотаріуса, який робить на цьому векселі нарис і пропонує з нас стягнути 304 тисяч гривень. Потім компанія "Інфокол" звертається до Господарського суду, де починають банкрутство підприємства "Під ключ". Ми дізнались про те, що знаходимось у стадії банкрутства в реєстрі судових рішень і вже після того, як почалась процедура банкрутства. Ця процедура банкрутства досі триває", - розповів Василевський.

За словами юристів, подібні схеми рейдерства в Україні не вперше.

"Вважаю, що тут сталася підробка документів та зловживання службовим становищем. Рейдери хочуть захопити управління підприємством. Маємо ситуацію, що хтось незаконно створює договір і підписує вексель. Після чого починається банкрутство підприємства", - розповів юрист Денис Ципін.

Вексель - це письмове грошове зобов'язання, оформлене за суворо встановленою формою, що дає власнику векселя право на отримання від боржника за векселем визначеної в ньому суми у конкретному місці.

Директор компанії "Ательє вікон" Вадим Казнадей заявляє, що з його компанією не розрахувались за виконані роботи ще чотири роки тому. І додав, що підприємство "Під ключ" називає рейдерами групу шести компаній, які працювали на будівництві.

"Я є одним із будівельників цього об'єкту. Так звані рейдери - це компанії, які брали участь у будівництві цього будинку. Ми укладали договори з компанією "Під ключ" і працювали у цьому будинку. Тепер нас зібралось близько шести компаній, які намагаються отримати свої гроші. Наскільки я знаю, загальний борг 52 мільйони гривень. І компанія "Під ключ" намагається різними шляхами ці гроші не заплатити. Протягом чотирьох років немає іншого виходу, як звертатись до правоохоронних органів", - розповів Вадим Казнадей.

За словами речника МВС Володимира Поліщука, керівник підприємства замовника має проблеми з законом. І додав, що завдання слідчого розібратись, які компанії кому заборгували.

"Є проблеми між двома-трьома субпідрядниками, замовниками. Цей будинок був введений в експлуатацію в 2010 році. Практично побудований, але там ще немає ліфтів, не підключена каналізація. Сама організація-замовник звернулася до слідчого. Слідчий просить документи, які не впливають на будівництво, тим більше будинок вже побудований", - розповів Поліщук.

Зараз ви читаєте новину «Інвестори не можуть заселитися у енергозберігаючий столичний будинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути