Ексклюзиви
вівторок, 26 травня 2015 14:30

Хто стане Головою Держлікслужби: вірогідні претенденти - джерело

Хто стане Головою Держлікслужби: вірогідні претенденти - джерело

Відкритий відбір претендентів на пост Голови Державної служби України з лікарських засобів і контролю за наркотиками (ДЛС), ініційований МОЗ України, підійшов до кінця. 18 травня витік термін подачі резюме, а вчора, 25 травня, міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі, вивчивши документи 31 кандидата, зустрівся з ними і відібрав сім найбільш вірогідних претендентів.

Остаточний вибір міністр повинен зробити сьогодні, 26 травня, після того, як проведе з ними додаткові зустрічі, під час яких обговорить програму розвитку ДЛС. "Рішення по фіналісту я прийму найближчим часом на підставі проведених зустрічей з кандидатами, виходячи з їхнього бачення розвитку служби і запропонованим ними конкретним планом дій, який дозволить перетворити ДЛС на структуру європейського рівня", - заявив Квіташвілі.

Затвердженого ним кандидата повинен буде погодити Кабінет міністрів України. Хто ж ці кандидати, які сьогодні мають пройти повторну співбесіду з міністром охорони здоров'я?
Список цей в міністерстві вирішили не обнародувати, але джерело в МОЗ повідомило нам імена вірогідних претендентів, а ми зібрали на них досьє.

1. Наталія Ґудзь - "представник експертного середовища з питань фармацевтики і GMP", працювала в компанії "Артеріум". У середовищі фармацевтів її вважають людиною колишнього голови Держлекслужби Олексія Соловйова - саме за нього відбулося її кар'єрне зростання. Ґудзь - чиновник з солідним досвідом роботи: з 1998 року працювала в Інспекції контролю якості лікпрепаратів МОЗ, в 2001-2005 і в 2010-2011 обіймала різні посади в Держлікслужбі м. Києва, в 2012 стала Головою київської Держлікслужби.

2. Сергій Гур'єв. Доктор медичних наук, професор. Заслужений лікар України, Лауреат Державної премії України в області науки і техніки. Автор 273 наукових робіт з медицини.
Добре відомий в кругу фахівців, але абсолютно непублічний. Окрім вузьких професійних тем ортопедії і травматології, вивчав також питання організації охорони здоров'я. Гур'єв ніколи не був чиновником і ніколи не працював у фармвиробництві. При цьому він добре відомий фармацевтам, оскільки довгий час на громадських засадах виконував обов'язки Голови експертної ради (колегіального органу Держлікслужби), де разом з колективом учених і експертів приймав рішення про реєстрацію лікпрепаратів.
Як свідчить джерело, Гур'єв ніколи не працював чиновником, і частково тому не належить ні до однієї фармацевтичної групи лобіста. Тому в Міністерстві його вважають компромісною фігурою.

3. Лев  Литвиненко, колишній інспектор Держлікслужби Києва.
У 2005-2007 роках працював референтом у Державному учбовому центрі GMP/GDP, а в 2007-2010 - директором ТОВ "Леоне і Партнери ".
У 2010-2011 рр. як інспектор Держлікслужби Києва перевіряв фармпідприємства оптової і роздрібної торгівлі. Потім повернувся інспектором у Держучбовий центр GMP/GDP. Виступав на захист одного з індійських виробників ліків.

4. Владислав Онищенко, колишній чиновник зі сфери контролю якості лікарських препаратів.
Має великий досвід роботи в різних органах фармацевтичної галузі, в 2005-2008 рр. обіймав посаду заступника головного держінспектора України з контролю якості лікарських засобів, з червня 2005 р. - в.о. головного державного інспектора України з контролю якості лікарських засобів.
З жовтня 2009 - голова правління Союзу споживачів медичних послуг, лікарських засобів і виробів медичного призначення.

5. Ростислав Картавцев, генеральний директор ДП "Політехмед" МОЗ України, яке відповідає за оцінку відповідності медичних виробів і видає відповідні експертні висновки.
Брав участь в експертизі при закупівлях автомобілів швидкої допомоги по скандальному тендеру 2013 року.

6. Ігор Пастернак, одеський бізнесмен, пов'язаний з фармринком, у минулому - одеський чиновник зі сфери охорони здоров'я.
У 2006 р. став директором КП "Одесаоблфарм", Управління охорони здоров'я і медицини катастроф Одеської обласної державної адміністрації. Підприємство було зареєстроване в грудні 2005 р. Його створення мало на своїй меті постачання лікувальним установам міста і області психотропних речовин, наркотичних препаратів, отрут, прекурсорів, транквілізаторів, медичного спирту.

Також був директором приватної компанії ТОВ "Елвлана" (Одеса), яка займалася роздрібною торгівлею ліками і була ліквідована в 2009 році в судовому порядку.
Значиться керівником компанії ТОВ "Одвіст", яка з 2006 р. поставляє медичні товари під власною торговою маркою до України, Молдови, Грузії, Придністров'я, Білорусії.

7. Валерій Стеців, єдиний представник західного регіону.
Має досвід роботи на всіх рівнях регуляторної роботи у фармацевтиці. До 2005 року працював начальником Держінспекції з контролю якості лікзасобів у Рівненській області, потім у 2005-2009 рр. перейшов у центральний апарат Держлікінспекції, а в 2009-2010 рр. був головою Держлікслужби в м. Києві. У 2010-2012 рр. став директором Департаменту регуляторної політики у сфері звернення лікзасобів МОЗ, де відзначився скандалом у зв'язку із забороною кетаміну, використовуваного ветеринарами.

Зараз ви читаєте новину «Хто стане Головою Держлікслужби: вірогідні претенденти - джерело». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути