Ексклюзиви
вівторок, 27 вересня 2016 09:05

Хто і чому хоче cкасувати "закон Савченко"
12

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликав Раду скасувати "закон Савченко".

"Звертаюся до парламентаріїв, прошу і вимагаю - треба негайно втрутитися та змінити дію цього закону, - написав у Facebook. - Ми не можемо собі дозволити бути ліберальними до тих, хто вчиняє тяжкі злочини - це підриває основи безпеки в суспільстві і провокує зростання злочинності".

Глава МВС наводить цифри: за "законом Савченко" звільнили 8,2 тис. в'язнів. 785 із них вчинили нові злочини: 22 умисних вбивства, 10 зґвалтувань.

Що передбачає "закон Савченко"

24 грудня 2015 року набув чинності закон про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув'язнення у строк покарання. Його співавторка нардеп Надія Савченко. Закон передбачає, що один день у СІЗО зараховують як два дні ув'язнення - у разі обвинувального вироку.

Автор: PHL
  Камера столичного Лук’янівського СІЗО. Один з корпусів цієї установи зведений у 1863 році
Камера столичного Лук’янівського СІЗО. Один з корпусів цієї установи зведений у 1863 році

Засуджений, його родичі або захисник пише до суду клопотання. Його мають розглянути протягом 2 тижнів з дня отримання.

Хто вийшов із-за ґрат

17 січня 2016 року з в'язниці вийшов екс-голова Львівського апеляційного суду Ігор Зварич. 2011-го його за хабарі та інші злочини засудили до 10 років в'язниці з конфіскацією майна.
Автор: ipress.ua
  Колишнього народного депутата Віктора Лозінського засудили за вбивство у квітні 2011-го. Мав відсидіти 10 років. Вийшов на свободу 6 квітня 2016 року
Колишнього народного депутата Віктора Лозінського засудили за вбивство у квітні 2011-го. Мав відсидіти 10 років. Вийшов на свободу 6 квітня 2016 року
7 квітня випустили екс-нардепа Віктора Лозінського. Він мав відсидіти 10 років - за навмисне вбивство жителя Голованівського району Кіровоградської області Валерія Олійника. Засуджений 2011-го.
Суд звільнив з-під варти організатора афери "Еліта-Центру" Олександра Шахова. Він вніс 384 млн грн застави і втік з-під домашнього арешту. З вересня 2004 року до лютого 2006-го Шахов із напарниками привласнили 383 млн грн. Від будівельної афери "Еліта-центр" у Києві постраждали 1693 особи.
Автор: ukrinform.ua
  Андрій Слюсарчук оперував людей, читав лекції з нейрохірургії. Насправді мав спеціальність штукатура і шевця. Решту дипломів підробив. Відсидів 4 роки і 7 місяців
Андрій Слюсарчук оперував людей, читав лекції з нейрохірургії. Насправді мав спеціальність штукатура і шевця. Решту дипломів підробив. Відсидів 4 роки і 7 місяців
24 червня з-під варти вийшов Андрій Слюсарчук - Доктор Пі. Слюсарчука знали як нейрохірурга. Він оперував людей, читав лекції. Насправді мав спеціальність штукатура і шевця. Решту дипломів підробив. Використовував гіпноз. Йому дали 8 років в'язниці за незаконну лікарську діяльність, два вбивства з необережності і шахрайство. Відсидів 4 роки і 7 місяців. Перерахунок за "законом Савченко" дав 6 років і 10 місяців. Ще 14 місяців відбуватиме в умовно-достроковому звільненні.

Про що говорять цифри

В Україні близько 70 тис. ув'язнених.

16 тис. затриманих чекають вироку суду в СІЗО.

8,2 тис. звільнені за "законом Савченко".

34 тис. мають вийти за цим законом протягом року.

785 із числа звільнених — повторно скоїли злочини.

"Закон треба скасувати або хоча б змінити"

Злодій і ґвалтівник мають сидіти в тюрмі. Про це 21 вересня заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Уряд пропонує посилити карний розшук і внести зміни до "закону Савченко".

За словами Гройсмана, парламент має внести низку рішень у частині посилення відповідальності за пограбування, крадіжки, розбійні напади та інші тяжкі злочини.

"Очевидно, що і законодавство, яке недавно прийняла Верховна Рада, потребує змін. Я вважаю, це була помилка, яку ми повинні виправити", - сказав прем'єр.

За тиждень до того заступник голови Нацполіції Вадим Троян у соцмережі написав: "закон Савченко" треба терміново змінювати — кількість убивств зростає.

"Одна цифра лякає найбільше — звільнені вчинили 22 вбивства. Доки Верховна Рада не внесе зміни і такі особи виходитимуть на волю достроково, доти ми наражатимемося на небезпеку. Адже для контролю всіх, хто залишає місця позбавлення волі за" законом Савченко", поліція не має ні людських, ні матеріальних ресурсів. А такі люди вкрай рідко стають на шлях виправлення", - написав Троян.

Він вважає, що треба визначити категорії злочинців, на яких цей закон не поширюватиметься - вбивць, ґвалтівників, рецидивістів.

Автор: nv.ua
  В Україні близько 70 тисяч ув'язнених
В Україні близько 70 тисяч ув'язнених

У липні скасувати "закон Савченко" вимагали батьки вбитих дітей на Вінниччині. У місті Ладижин чоловік, звільнений за "законом Савченко", зґвалтував і вбив двох жінок. До цього відбував 10-річне покарання за зґвалтування і вбивство.

"Під час прийняття цього закону ми займалися підміною понять, - вважає радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк. - В ейфорії, враховуючи перебування Надії Савченко в російській в'язниці, вирішили зрівняти всіх під один стандарт. Цей закон, як мінімум, треба переглянути, а максимум - скасувати. І це потрібно робити негайно".

"Закон Савченко" відверто популістський, вважає адвокат Володимир Лебедєв.

"Людина у слідчому ізоляторі всіляко затягуватиме розгляд справи. Вона знатиме, що після вироку суду відбуватиме зменшене покарання", - каже Лебедєв у коментарі "24 каналу".

Рівень злочинності зріс і зростатиме, додає колишній голова Державної пенітенціарної служби Сергій Старенький:

"Бо на волю виходять люди, які не підготовлені звільнятися. Коли засуджений виходить у плановому порядку, то готують якусь базу - місце роботи, проживання. Тим, хто звільниться треба щось їсти, чимось займатися".

"Після кількох років у СІЗО здоровими не виходять"

Слідство має бути мотивоване максимально швидко розслідувати справи, де вони когось уже посадили в СІЗО. Так пояснює суть закону на каналі "112.ua" адвокат Ілля Новіков. Він був захисником Надії Савченко в Росії і допомагав їй у роботі над законопроектом:

"Слідству не можна давати такі розслаблені умови, коли саджаєш людину в СІЗО і на півтора року про неї забуваєш. Слідство має бути мотивоване швидко вести розслідування.

Аваков каже, що з 8 тис. осіб, яких випустили за "законом Савченко", близько 800 вчинили нові злочини. Але це середній показник рецидиву по Україні. Він ніколи не опускається нижче 10 відсотків. Це привід змінювати не цей закон, а переглянути інші статті Кримінального кодексу і ввести підвищену відповідальність за рецидив. В Америці у багатьох штатах третій злочин не залежно від того, наскільки він серйозний означає тривале ув'язнення. Тому що людина довела своєю поведінкою, що їй не місце на волі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якщо у вас перестають кидати недопалки на тротуар, починається Європа. Якщо ні - Росія" - адвокат Новіков

Крім того, ці 8 тисяч людей накопичувалися в тюрмах роками. І їх випустили одночасно - коли закон вводили в дію. Це не означає, що кожен рік буде давати такий же врожай. Це проблема перехідного періоду.

У СІЗО відправляють людей до вироку — їх ще не визнали винними. Але здоровими після року або двох у СІЗО люди не виходять", - говорить Новіков.

Автор: Facebook Ігоря Мосійчука
  Так виглядають стіни і стеля Лук’янівського слідчого ізолятора у столиці
Так виглядають стіни і стеля Лук’янівського слідчого ізолятора у столиці

"У Лук'янівському СІЗО такі умови, що там треба рахувати один день за п'ять", - розповідає правозахисник Віталій Запорожець:

"У камері на 40 осіб сиділо 80. Чергували, щоб за добу троє на нарах поспали. По вісім років хлопці чекали вироку. Зеки все-таки люди. Не можна допускати, щоб вони гнили між гризунами і їли помиї. Нелюдські умови утримання - основна причина, навіщо розробляли й ухвалювати "закон Савченко".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Треба, щоб всі знали Віталія Запорожця, а не Юрія Луценка

"Виходити на свободу будуть у першу чергу ті, хто довго перебував у СІЗО, - каже Борис Захаров, керівник Адвокатського центру Української Гельсінської спілки з прав людини. - Серед звільнених справді буде багато людей, які скоїли тяжкі злочини. Але серед них буде і чимало тих, проти кого сфабрикували справи, кого катували у СІЗО". Про це пише "24 канал".

"Найгучніше про недоліки цього закону кричать представники пенітенціарних служб і тої адміністративної машини, яка управляє в СІЗО. Але статистиці, яку наводить пенітенціарна служба, можна протиставити статистику смертності та захворювань у слідчих ізоляторах, - каже юрист Вольга Шейко. - У СІЗО потрапляють різні категорії злочинців. Деяким людям воно може поламати життя".

  Правоохоронна система має думати, як контролювати схильних до рецидиву колишніх ув'язнених, кажуть експерти
Правоохоронна система має думати, як контролювати схильних до рецидиву колишніх ув'язнених, кажуть експерти

"Закон Савченко - чи не єдиний спосіб змусити проводити слідство в розумні терміни, і передбачає компенсацію за нерозумні, - вважає адвокат Артем Орел. Про це він заявив в ефірі радіостанції "Голос столиці". - Іншого виходу немає, бо у кримінально-процесуальному законі розумні терміни не визначені".

Адвокат-правозахисник Аркадій Бущенко нагадує: в Україні регулярно відбуваються амністії. На волю виходять злодії, грабіжники, шахраї:

"Усі ці люди, яких зараз звільняють за "законом Савченко", теж рано чи пізно вийшли б із колоній. Поліція неправильно розставляє акценти. Вона вважає: чим довше людина сидить, тим менше у правоохоронних органів проблем. А потрібно думати, як контролювати злочинність, в тому числі схильних до рецидиву колишніх ув'язнених".

Що каже про це Надія Савченко

"У в'язниці - половина невинних. Закон потрібен, щоб слідчі не вішали на людей усіх собак. Не можеш довести - не треба мордувати в СІЗО. Повірте, закон правильний", - казала Надія Савченко на прес-конференції в кінці травня.

Вона задумувала цей закон "як метод прискорення для чесної і ефективної роботи слідства, щоб люди не сиділи по 8 років у СІЗО без суду і слідства, поки хтось там думає, як краще сфабрикувати справу проти і засадити невинну людину, аби показати високі показники розкриття злочинів і видимість ефективної роботи слідства".

Автор: uainfo.org
  Народний депутат Надія Савченко вважає свій закон правильним
Народний депутат Надія Савченко вважає свій закон правильним

У газеті "Дзеркало тижня" Надія Савченко разом з однопартійцем Іваном Крульком опублікували статтю "Міфи "Закону Савченко".

Його автори вивчили десятки листів від людей, яких незаконно протягом багатьох років тримають у СІЗО без винесення вироку. Умови утримання в таких "закладах" суперечать базовим правам людини.

Один із міфів - що з в'язниць масово вийдуть вбивці і ґвалтівники - розвінчують так:

"По-перше, закон не передбачає звільнення. Тільки перерахунок покарання з урахуванням часу попереднього ув'язнення у співвідношенні "два до одного".

По-друге, у кримінальному кодексі є й умовно-дострокове звільнення, і пом'якшення вироку. Засуджений за вбивство до 14 років може вийти, не відсидівши і 1/4 покарання - через 3,5 року.

Та в українських реаліях система "пом'якшення" є корупційним чинником: адже адміністрацію треба "стимулювати". А "закон Савченко" зобов'язує суд перерахувати термін покарання, незалежно від обставин.

Автор: twitter.com
  Ростислав Кишеня із Львівщини сидів у Стрийському СІЗО вісім років. Його випустили.завдяки "закону Савченко"
Ростислав Кишеня із Львівщини сидів у Стрийському СІЗО вісім років. Його випустили.завдяки "закону Савченко"

Для багатьох громадян "Закон Савченко" став єдиним шансом опинитися на волі після багатьох років знущань в СІЗО. Ось кілька прізвищ: Ростислав Кишеня, Андрій Бац, Віталій Прокопович, Роман Паньків, Руслан Ярош. Ці люди перебували в СІЗО без вироку суду по 8 років. Кирило Балуш, Михайло Строцький - 11 років. Андрій Костирко - 12,5 року. Їхня провина не доведена", - йдеться у публікації.

Що пропонують

У Раді зареєстрований законопроект №4032 депутатів Борислава Берези і Ігоря Луценка. У закон про перерахунок терміну утримання в СІЗО пропонують внести правку - виключити цю норму для осіб, які відбувають покарання за тяжкі та особливо тяжкі злочини.

"Перед законом усі рівні - і підозрюваний у вбивстві, і дрібний злодій. Якщо прийняти цю норму, виходить, що одна категорія злочинців отримає заохочення за перебування в поганих умовах, а інша - ні. Це порушення ознаки рівності, - зазначає адвокат Ігор Стуканов.

Він підкреслює, що депутатам також доведеться вирішити, як обійти норму Конституції, яка забороняє вносити зміни в закони, якщо вони звужують зміст і обсяг існуючих прав і свобод, пише "Комсомольская правда в Украине".

Адвокат Ірина Кузіна вважає, що такі зміни лише посилить алогізм "закону Савченко", створить парадокс "у квадраті":

"Прийняттям "закону Савченко" держава визнала неналежними умови попереднього ув'язнення, тобто визнала порушення Конвенції про захист прав людини щодо утримуються під вартою до вироку. Прийняттям законопроекту №4032 держава каже: "Ну, добре, підозрювані в тяжких і особливо тяжких злочинах можуть і потерпіти нелюдські умови".

Яких змін потребує система

"Треба внести зміни до Кримінально-процесуального кодексу, - каже колишній голова Державної пенітенціарної служби Сергій Старенький в інтерв'ю gazeta.ua. - Встановити максимальний термін розгляду справи в суді. Наприклад, за тяжкий злочин - не довше як шість місяців. За особливо тяжкий — максимум рік. Не розглянули — звільняйте.

Другий шлях — встановити персональну відповідальність за затягування термінів слідства. Фінансову, кримінальну або дисциплінарну. Тоді слідчі не будуть перетримувати людей у СІЗО. Треба бити по тому, хто порушує закон. А не компенсувати вже порушене право".

Автор: Дмитро Брушко.TUT.BY
  Камера найбільшого СІЗО Польщі "Варшава-Бялоленка". Стандартні камери розраховані на 4 осіб, на кожного припадає по 3 кв. м. Встановлені двоповерхові ліжка, є відгороджений санвузол, у вікнах - склопакети. Правила розселення чіткі: курців селять тільки з курцями, рецидивістів з рецидивістами, молодих - з молодими. Є й камери-одиночки, а також 4 камери для людей з обмеженими можливостями
Камера найбільшого СІЗО Польщі "Варшава-Бялоленка". Стандартні камери розраховані на 4 осіб, на кожного припадає по 3 кв. м. Встановлені двоповерхові ліжка, є відгороджений санвузол, у вікнах - склопакети. Правила розселення чіткі: курців селять тільки з курцями, рецидивістів з рецидивістами, молодих - з молодими. Є й камери-одиночки, а також 4 камери для людей з обмеженими можливостями

"Багато приміщень СІЗО побудовані у 1960-ті роки. Виняток - новий корпус у Лук'янівському СІЗО: заклад на кілька блоків, де люди утримуються у нормальних умовах, але решта 98 відсотків перебувають у набагато гірших, - каже в коментарі газеті "День" експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко. - Потрібна реформа пенітенціарної і судової системи. Держава мусить бути готовою, що такі люди виходять. Це проблема не "закону Савченко", а системи, яка має зробити так, аби ці люди не вчинили злочинів знову".

Зараз ви читаєте новину «Хто і чому хоче cкасувати "закон Савченко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути