середа, 30 липня 2014 16:16

Хронологія санкцій Заходу щодо Росії за останні 4 місяці

Хронологія санкцій Заходу щодо Росії за останні 4 місяці
Фото: hvylya.org

6 березня, 2014. Перші санкції після перемоги Майдану. ЄС ввів санкції проти 18 українців, включаючи екс-президента Януковича. Також у списку були інші високопоставлені чиновники колишньої влади.

17 березня 2014. Наслідки "референдуму" про статус Криму. США заморозили активи і заборонили співпрацю з екс-президентом України Віктором Януковичем, який переховується в Росії, лідерами "Республіки Крим" Константиновим і Аксьоновим, а також Віктором Медведчуком.

17 березня 2014. Росія звинувачується в "кримській кризі". США заблокували власність семи російських політиків: спікера Ради Федерації Валентини Матвієнко, віце-прем'єр-міністра Дмитра Рогозіна, радника президента Росії Сергія Глазьєва, а також депутатів Держдуми і членів Ради федерації Росії.

17 березня 2014. Європа реагує на проведення "референдуму" в Криму. ЄС розширив список санкцій. До нього увійшли лідери самопроголошеної Республіки Крим Сергій Аксьонов, Володимир Константинов, Рустам Теміргалієв, екс-головком ВМС України Денис Березовський. З росіян під санкції потрапили члени Ради Федерації Юрій Жеребцов, Сергій Цеков, Віктор Озеров, Володимир Джабаров та інші.

20 березня 2014. Удар по оточенню Путіна. США ввели санкції проти 20 чиновників і бізнесменів РФ, в тому числі близьких до президента Путіна мультимільйонерів братів Ротенбергів та Геннадія Тимченка, глави АП Росії Сергія Іванова, лідера партії Справедлива Росія Сергія Миронова та інших. Також під санкції потрапила одна з найбільших російських фінустанов - банк Росія.

19 березня 2014. До санкцій проти РФ приєднуються нові країни. Уряд Австралії вводить фінансові санкції та заборону на в'їзд в країну для 12 громадян України і Росії, які грають ключову роль щодо загрози суверенітету і територіальної цілісності України.

21 березня 2014. Під санкції потрапляють лідери російського парламенту. У список санкцій ЄС внесені ще 12 російських і українських чиновників, включаючи спікера Держдуми РФ Сергія Наришкіна, директора "Росія сьогодні" Дмитра Кисельова, радників президента Росії, командирів Чорноморського флоту РФ і командування російських окупаційних військ у Криму. Загальна кількість осіб, підданих санкціям, досягла 33 осіб.

3 квітня 2014. Санкції вступили в силу. Президент США Барак Обама підписав закон, що вводить санкції проти посадових осіб та деяких російських компаній.

8 квітня 2014. ЄС погрожує різко збільшити санкції. У пресі з'явилася інформація, що ЄС готовий розширити список санкцій до 107 росіян і українців, близьких до втікача президента Януковича і його оточення.

10 квітня 2014. Заморожуються особисті активи лідерів "Республіки Крим". Естонія заморозила активи самопроголошеного мера Севастополя Олексія Чалого: дві компанії, що займалися продажем промислової електроніки.

11 квітня 2014. США вводить санкції проти кримських сепаратистів. Міністерство фінансів США розширило санкції проти кримських сепаратистів Олексія Чалого, Рустама Термігаліева та п'яти інших. Також заборонені будь контакти і заморожені активи конфіскованої сепаратистами компанії Чорноморнафтогаз.

13 квітня 2014. Перші санкції з боку Канади. До санкцій проти Чорноморнафтогазу приєдналася Канада. Також уряд країни ввів санкції проти голови виборчої комісії Севастополя Валерія Медведєва і його колеги з виборчої комісії Криму Михайла Малишева.

15 квітня 2014. Прес "колишніх". США продовжили обмежувати можливості контакту з представниками колишньої української влади. У розширений список потрапили Сергій Арбузов, Юрій Іванющенко (Юра Єнакієвський), Олександр Клименко, Едуард Ставицький.

28 квітня 2014. Канада ввела санкції проти росіян. Розширила список санкцій й Канада. До нього увійшли дев'ять осіб, серед яких депутати Держдуми РФ Олексій Пушков, Олександр Бабаков і Володимир Жириновський, брати Ротенберг. Економічні санкції введені проти Експобанку і РосЕнергоБанку.

28 квітня 2014. Жорсткі санкції з боку США. США посилили санкції проти РФ. Під дію обмежень і заборон потрапили представник президента РФ у Криму Олег Белавенцев, генеральний директор Державної корпорації Ростех Сергій Чемезов, президент державної нафтової компанії Роснефть Ігор Сечин, перший заступник керівника Адміністрації президента РФ В'ячеслав Володін та інші. Серед компаній - Собінбанк, СМП Банк, Стройгазмонтаж, група Стройтрансгаз, Стройтрансгаз холдинг, Стройтрансгаз, Стройтрансгаз-М та інші.

28 квітня 2014. Реакція "Країни Сонця, що сходить". Санкції проти Росії ввела і Японія. Припинена видача віз співробітникам 23 офіційних структур РФ.

29 квітня 2014. Росіяни відмовляються від валюти. Підконтрольний Аркадію і Борису Ротенбергам російський СМП Банк, який потрапив до списку санкцій США, на час дії санкцій відмовився від проведення низки валютних операцій.

29 квітня 2014. ЄС розширює санкційні списки. ЄС продовжив збільшувати кількість росіян, яким заборонений в'їзд і чиї активи заморожені. До нового  списку потрапили 15 осіб, у тому числі міністр у справах Криму Олег Савельєв, виконуючий обов'язки міського голови Севастополя Сергій Меняйло, член Ради Федерації від Криму Ольга Коватіді, начальник Генерального штабу Збройних сил Росії Валерій Герасимов, донбаські сепаратисти Валерій Болотов, Денис Пушилін , Андрій Пургін, терорист Ігор Гіркін (Стрєлков) та інші.

4 травня 2014. Нові санкції з боку Канади. Прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер в неділю оголосив про введення нових санкцій відносно Росії через агресію щодо України. Під санкції потрапили наступні компанії і банки: АкваНіка, Авіа Груп (Шереметьєво), Авіа Груп Норд (Санкт-Петербург), ІнвестКапіталБанк, Собінбанк, банк Північний морський шлях та інші.

4 травня 2014. ЄЄ ввів санкції вже проти 61 людини. ЄС ввів санкції проти 13 сепаратистів і чиновників з Росії. Серед них самопроголошений мер Слов'янська В'ячеслав Пономарьов, екс-кандидат в президенти Олег Царьов, перший заступник керівника адміністрації президента Росії В'ячеслав Володін, командувач ПДВ Росії Володимир Шаманов, керівник терористів Ігор Безлер (Біс). Загальна кількість осіб, які підлягають санкціям у зв'язку з кризою в Україні, досягла 61 людини.

7 травня 2014. Узгодження дій. ЄС і Японія домовилися координувати санкції проти Росії.

12 травня 2014. Підтримка Канади. У новий чорний список, представлений урядом Канади, потрапило 12 сепаратистів і чиновників з РФ. Крім інших - начальник Генштабу ЗС РФ Валерій Герасимов, депутати Держдуми РФ Людмила Швецова та Сергій Нєвєров, керівник терористів Слов'янська Ігор Гіркін (Стрєлков), сенатор Ради федерації Росії від Криму Ольга Ковітіді, керівник бандитського угруповання "Луганська гвардія" Герман Прокоп'єв, самопроголошений голова "Донецької республіки "Андрій Пургін, глава сепаратистського" ​​Народного ополчення Донбасу "Сергій Циплаков.

19 травня 2014. Вічно нейтральні швейцарці ополчилися на росіян. Уряд Швейцарії розширив список санкцій щодо Російської Федерації, додавши в нього 13 осіб. Він включає, зокрема, голову комітету Держдуми з конституційного законодавства і держбудівництва Володимира Плігіна, прокурора Криму Наталю Поклонську, в.о. прокурора Севастополя Ігоря Шевченка, начальника ЦВК Луганська Олександра Малихіна і Олега Царьова. Також під санкції потрапили компанії Чорноморнафтогаз і Феодосія. Всього Швейцарія заборонила в'їзд 61 діячеві, причетному до кризи в Україні.

20 травня 2014. Австралійці посилюють тиск на РФ. Австралія розширює фінансові санкції і заборони на поїздки для російських і українських фізичних осіб і компаній, щоб підтвердити підтримку територіальної цілісності і суверенітету України.

21 травня 2014. Все більше країн приєднуються до санкцій. До санкцій ЄС проти українських і російських злочинців приєдналися Чорногорія, Ісландія, Норвегія, Албанія та Ліхтенштейн - країни, що не входять в ЄС.

18 червня 2014. Вибори в Україні не стабілізували ситуацію. Австралія ввела фінансові санкції і заборони на поїздки проти 50 громадян України та Росії і 14 організацій, які відіграють важливу роль в російській загрозі суверенітету і територіальної цілісності України. У список, зокрема, увійшли екс-президент України Віктор Янукович, Віктор Медведчук, лідери бойовиків в Донбасі Денис Пушилін, Ігор Гіркін (Стрєлков), самопроголошені керівники Криму Володимир Константинов і Рустам Теміргалієв, російські чиновники вищого рангу і бізнесмени. Серед компаній: Банк Росія, Invest Capital Bank, SMP Bank, Російський час, Трансоіл, Чорноморнафтогаз, Кримська нафтогазова компанія.

19 червня 2014. Припинення співпраці в ВПК. Італія призупинила спільний з Росією проект з розробки підводного човна S-1000.

19 червня 2014. Культурні санкції. Через санкції з показу на Московському кінофестивалі знялися 747 фільмів з попередньо надісланих 1200.

20 червня 2014. Сепаратистам в'їзд заборонений. США ввели санкції проти семи сепаратистських лідерів: Пономарьова, Пушиліна, Гіркіна, Болотова, Пургіна, Меняйла, а також так званого президента Новоросії Валерія Каурова.

21 червня 2014. Списки розширюються. Прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер оголосив про введення санкцій відносно ще 11 громадян Росії і України.

11 липня 2014. Прибалтійські заборони. У зв'язку з подіями в Україні Латвія розширила список громадян, яким заборонений в'їзд на територію країни. До нього увійшли ще 16 осіб, серед яких є громадяни Росії.

11 липня 2014. Активність Канади. Влада Канади ввели заборону на в'їзд ще для 14 громадян України, відповідальних за кризу в країні. У розширений список увійшли так званий заступник міністра оборони ДНР Федір Березін, "міністр оборони ЛНР" Ігор Плотницький і глава Союзу православних громадян "Новоросії" Валерій Кауров.

16 липня 2014. Терористи збили малайзійський "Боїнг". США оголосили про введення проти Росії секторальних санкцій, під які потрапили Газпромбанк, Внєшекономбанк, Роснефть і Новатек: їм заборонено залучати довгостроковий борг на ринках США. Накладено заборону на всі операції з військовими компаніями: Концерн Калашников, Концерн Сузір'я, Алмаз-Антей, Роснефть, Базальт, Феодосійська нафтова компанія, Уралвагонзавод, Новатек. До списку санкцій також додані декілька чиновників з Росії. Серед них віце-спікер Держдуми Сергій Неверов, міністр у справах Криму Олег Савельєв, помічник президента РФ Ігор Щеголєв, генерал-полковник ФСБ Сергій Бєсєда, один з лідерів терористів ДНР Олександр Бородай.

17 липня 2014. Європа згортає співпрацю з РФ. ЄБРР доручено припинити фінансування нових проектів в Росії, а Європейському інвестиційному банку - призупинити програми співпраці. У 2013 році фінансування проектів у Росії по лінії ЄБРР склало близько $ 2,5 млрд, ЄІБ - $ 1,4 млрд. Єврокомісія за підсумками саміту перегляне програму співпраці ЄС-Росія.

21 липня 2014. Культурна ізоляція. Міністерство закордонних справ Латвії заборонив в'їзд в країну Йосипу Кобзону, Олегу Газманову і Аллі Перфіловій, відомій під сценічним псевдонімом Валерія.

23 липня 2014. Українські санкції. До санкцій проти РФ нарешті вирішила приєднатися і Україна: Кабінет міністрів пообіцяв ввести персональні санкції проти громадян РФ і компаній, які фінансують терористів в Україні.

24 липня 2014. Росія потрапляє в міжнародну ізоляцію. Канада ввела нові санкції проти Росії. Під них підпали Газпромбанк, Внєшекономбанк і другий за величиною виробник газу в Росії Новатек. Також Канада поширила санкції на великі російські оборонні компанії, на терористичні "Донецьку і Луганську народні республіки" і низку їх представників.

25 липня 2014. Персональні санкції ЄС. Європейський союз ввів персональні санкції проти глави ФСБ Росії Олександра Бортникова і секретаря Радбезу РФ Миколи Патрушева. Також в список включені глава Служби зовнішньої розвідки Росії Микола Фрадков, екс-спікер Держдуми РФ Борис Гризлов, президент Чечні Рамзан Кадиров і губернатор Краснодарського краю Олександр Ткачов. Всього в списку 15 осіб і 18 компаній.

28 липня 2014. Японія заморожує рахунки росіян. Японія вирішила розширити свої санкції щодо Росії у зв'язку з підтримкою Москвою терористів в Україні. Новий пакет санкцій передбачатиме заморожування рахунків приватних осіб і організацій, причетних до дестабілізації ситуації в Україні, а також заборону на імпорт продукції з Криму.

29 липня 2014. До РФ готові застосовувати національні санкції. Литва готова застосувати до Росії національні санкції. У першу чергу йдеться про заборону на в'їзд до Литви для російських громадян, що підтримують політику Росії щодо України.

29 липня 2014. Секторальні санкції ЄС. ЄС заборонив державним банкам РФ продавати акції та облігації в Європі, заблокував експорт обладнання для модернізації енергетичної галузі (зокрема, нафтової сфери). Крім того, накладено заборону на нові контракти з постачання в Росію зброї, а також машин, електроніки та іншого обладнання, яке може бути використане у військових цілях.

29 липня 2014. Секторальні санкції США. США ввели секторальні санкції щодо Росії. Їх суть: ізоляція російських банків від ринків капіталу, а підприємств енергетики та ВПК - від нових технологій.

29 липня 2014. Санкції проти оточення Путіна. Канада заявила про розширення санкцій щодо Росії через дестабілізацію східної України. Санкції будуть застосовані проти режиму і його наближених.

31 липня 2014. Розрив ЄС та Росії. Набувають чинності введені ЄС секторальні санкції.

Зараз ви читаєте новину «Хронологія санкцій Заходу щодо Росії за останні 4 місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути