Ексклюзиви
четвер, 25 лютого 2016 14:46

"Хабарі беруть 97-98 відсотків чиновників" — поліграфолог

"Хабарі беруть 97-98 відсотків чиновників" — поліграфолог
фото:Тарас Подолян

97-98 відсотків держслужбовців, які проходять перевірку на детекторі брехні, брали хабарі.

Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів поліграфолог Андрій Волик. Очолює центр детекції "Арго-А".

"Державних структур серед замовників — 5-7 відсотків на місяць. Інколи їх кількість сягає і 50 відсотків. Просять перевірити, чи бере хабарі, чи має незадекларовану нерухомість і рахунки за кордоном, чи має стосунки з терористичними чи кримінальними угрупованнями. Останнім часом з'явилося більше вузьконаправлених тестів по корупції. Державні структури у цьому плані прокидаються", - сказав він.

"Серед держслужбовців, яких тестував, 97-98 відсотків беруть хабарі. Масштаби залежать від займаної посади. Якось перевіряв одну людину. Казав мені: "Я брав хабарі. Але небагато. По 7-10 тисяч доларів разів сім у місяць. 30 тисяч щомісяця мав віддавати своєму босу". Був і ще один такий. Казав: "Я не хабарник. Просто виконував наказ вищого керівництва. Мав на місяць 50-100 тисяч доларів. Більшу частину відносив керівництву. Мені залишалося відсотків 10-12 від загальної суми". Під час тестування виявили, що він має дорогу нерухомість у Києві та за кордоном. При цьому ходить на роботу у костюмі 20-річної давності", - додав Андрій Волик.

Якщо брати хабарі не вдається, то крадуть папір, канцелярію і навіть скріпки.

"Недавно перевіряв одного електрика. Під час тесту з'ясувалося, що якось він вкрав кілька метрів ізоляційної стрічки. З роботи його не звільнили. Дали шанс виправитися", - сказав Андрій Волик.

"Результати деяких тестів є у вільному доступі, але більшість зберігаються під грифом "секретно". Поліграфолог сам не має право розголошувати результати тестувань. Це є порушенням етичного коду Міжнародної ліги поліграфістів", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «"Хабарі беруть 97-98 відсотків чиновників" — поліграфолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути