Ексклюзиви
середа, 20 лютого 2013 13:08

Голова УГКЦ натякнув, що ідеологія Руського миру - це смішно

Голова УГКЦ натякнув, що ідеологія Руського миру - це смішно
Фото: obozrevatel.com

Глава Української греко-католицької церкви (УГКЦ) архієпископ Святослав Шевчук розкритикував ідею Руського миру.

"Ідея Руського миру базується на ідеологічній основі, яка не має нічого спільного ні з Церквою, ні з історією. Це концепція, в якій свого часу ЦК КПРС побачив дуже підходящий ідеологічний інструмент. Зараз ця псевдонаукова платформа реанімується як імперіалістична ідея відновлення Радянського Союзу" , - заявив архієпископ в інтерв'ю, опублікованому в середу в російській газеті "Независимая газета-Релігія".

"Ми дуже чітко розуміємо, що за цим стоїть, яка причина і які цілі переслідуються. Думаю, у освіченої людини як в Україні, так і в Росії спроби реанімувати такі пустоцвіти радянської ідеології можуть викликати лише іронію. Українці мають свою, зовсім іншу концепцію" , - зазначив він.

За словами Шевчука, свого часу цю концепцію сформулював його попередник Йосип Сліпий. Вона полягає в тому, щоб "бути собою".

"Для нас, українців, бути собою - значить будувати" український світ ". Це не концепція протистояння проти когось. Ми - народ, у якого вкрали історію, і сталося це на догоду тим чи іншим імперським ідеологіям." Український світ "- це світ вільної людини, народу, який народився більше тисячі років тому під час хрещення Русі ", - додав глава УГКЦ.

Ідею Російського миру активно просуває патріарх Московський і всієї Русі Кирил. Ця тема, зокрема, піднімається в його проповідях, які він виголошує щорічно в Києві в ході урочистостей з нагоди Дня Хрещення Київської Русі.

Він підкреслює, що Росія, Україна, Білорусь, Молдова століттями існують усередині єдиного цивілізаційного простору, сформованого православ'ям, і складають Святу Русь.

Патріарх неодноразово вказував на те, що Церква, шануючи державний суверенітет, робить зусилля зі збереження духовного і культурного простору історичної Святої Русі.

Зараз ви читаєте новину «Голова УГКЦ натякнув, що ідеологія Руського миру - це смішно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

53

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути