понеділок, 17 червня 2013 11:55

Філіппінських ув'язнених перевиховують танцювальними номерами популярних виконавців

Філіппінських ув'язнених перевиховують танцювальними номерами популярних виконавців
Фото: drunov.ru

Розташований на Філіппінах Провінційний центр ув'язнення та реабілітації міста Себу отримав світову популярність завдяки своїй унікальній техніці "перевиховання" колишніх злочинців. Щоб пробудити в ув'язнених радість до життя і перекваліфікувати їх у законослухняних громадян, працівники виправного закладу вчать їх танцювати.

Відеоролики з хореографічними номерами філіппінських ув'язнених почали штурмувати "YouTube" ще у 2010 році і з тих пір встигли набрати десятки мільйонів переглядів, а сама в'язниця стала головною туристичною визначною пам'яткою міста. Життя в ув'язненні - важке випробування і мешканцям Центру реабілітації Себу теж доводиться несолодко. Вони сплять на жорстких нарах, ділять свої камери з десятком інших сусідів і дотримуються дуже строгого режиму дня. Таким чином, танці є для них чи не єдиною радістю і віддушиною. Правда, вибору їм ніхто не залишає, оскільки, крім літніх і хворих, кожен з 2000 ув'язнених зобов'язаний відвідувати тренування і брати участь у танцювальних постановках. Але більшість все ж робить це дуже охоче, оскільки хореографія відволікає їх від проблем, утримує від наркотиків і насильства і вчить дисципліні.
Більше того, двоє колишніх ув'язнених стали професійними танцюристами, коли вийшли з в'язниці. Використовувати танці в якості методу реабілітації придумав консультант з безпеки Байрон Гарсіа, який був переведений на службу в Себу в 2004 році, щоб придушувати тюремні бунти. Він перемістив ув'язнених у більш зручне і просторе приміщення, звільнив кілька десятків корумпованих охоронців, розігнав всі банди і змусив усіх танцювати. І, як не дивно, останнє нововведення дало найбільш позитивний результат. Рівень насильства різко знизився, а здоров'я і поведінка арештантів помітно покращилися. Бажаючи привернути увагу громадськості до радикальних змін, зроблених у в'язниці Себу, Гарсіа вирішив викласти кілька відеозаписів танцювальних номерів своїх підопічних на "YouTube".

"Відео, які я завантажив, не призначалися для розваги, - каже Гарсіа. - Я хотів, щоб співробітники інших в'язниць дізналися про те, що відбувається тут".

І це дійсно спрацювало. Після того як ролики стали популярними, ще вісім філіппінських виправних установ перейняли методи Гарсії. Через шість років після успішного запуску першого відеоролика з постановкою на пісню Майкла Джексона "Thriller" багато ув'язнених повністю змінили свій світогляд. Вони кажуть, що завдяки танцям перестали думати про помсту, жорстокість, про те, як втекти з в'язниці або вступити в яку-небудь банду. Їх дуже тішить популярність, яка звалилася на них, і вони завжди цікавляться кількістю переглядів чергового ролика. Центр ув'язнення та реабілітації Себу набув такого міжнародного розголосу, що співробітники установи почали влаштовувати безкоштовні екскурсії для туристів, які хочуть подивитися на тюремні репетиції. Відвідувачам також дозволяється сфотографуватися і особисто поспілкуватися з самими танцюристами. Останні ж настільки мило і привітно поводяться зі своїми шанувальниками, що важко повірити у те, що більшість з них - закоренілі злочинці, засуджені за вбивство, згвалтування або продаж наркотиків.


Зараз ви читаєте новину «Філіппінських ув'язнених перевиховують танцювальними номерами популярних виконавців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути