Ексклюзиви
пʼятниця, 29 жовтня 2010 10:51

Фельдман вирішив забрати у архівів унікальні релігійні документи

Фельдман вирішив забрати у архівів унікальні релігійні документи

У Верховній раді зареєстровано законопроект "Про повернення культового майна релігійним організаціям". Автор документа народний депутат Олександр Фельдман (БЮТ) пропонує повернути релігійним організаціям культове майно, що перебуває зараз у державній власності.

Законодавчу ініціативу схвалили представники релігійних організацій.

Підставою для передачі церковних цінностей з Національного архівного фонду (НАФ) релігійним організаціям, на думку автора, є законодавча колізія.

У 1991 році був прийнятий закон "Про свободу совісті та релігійні організації", згідно з яким останні отримали право повернути у свою власність культове майно, яке перебувало на балансі державних організацій. А в 1993 році парламент підтримав закон "Про Національний архівний фонд та архівні організації", що оголошує культове майно власністю НАФ, і заборонив його передачу релігійним організаціям.

"Останній закон був введений в дію постановою парламенту, а підзаконний акт не може суперечити закону", - уточнив пан Фельдман.

Як повідомив Фельдман, зареєструвати законопроект його спонукало не тільки бажання вирішити законодавчу невідповідність, але й виконати "моральний обов'язок".

"Безліч церковних цінностей в радянські часи були вилучені у релігійних громад у примусовому порядку і тепер пропадають в архівному фонді", - заявив депутат.

На його думку, в Національному архівному фонді повинні зберігатися державні документи, а не релігійні артефакти. Фельдман вважає, що встановлювати право власності на церковні цінності має Кабінет міністрів, створивши спеціальний комітет або окремим урядовим рішенням.

На думку прес-секретаря предстоятеля УПЦ МП Володимира протоієрея Георгія Коваленка, релігійне і культове майно має належати релігійним організаціям і зберігатися в церкві.

"Ми чудово розуміємо, що є культурною цінністю і як її треба зберігати", - додав протоієрей.

Голова Державного комітету архівів Ольга Гінзбург (КПУ) переконана, що прийняття парламентом такого законопроекту може спричинити катастрофічні наслідки.

"Якщо релігійні організації почнуть вилучати з архівів свої артефакти, це призведе до дерибану українських культурних цінностей, більшу частину яких продадуть за кордон, а інші будуть зберігатися неналежним чином, оскільки контролювати цей процес нікому", - заявила Гінзбург.

За її словами, до НАФ зберігається багато унікальних релігійних документів: церковні книги XII-XIV століть, давні Євангелія, сувої Тори.

"На чорному ринку вони коштують сотні мільйонів доларів. Радянська система архівів і зберігання документів завжди вважалася кращою в світі - вона жорстка і централізована", - підбила підсумок голова комітету.

За матеріалами Комерсант-Україна

Зараз ви читаєте новину «Фельдман вирішив забрати у архівів унікальні релігійні документи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути