середа, 27 квітня 2016 14:00

Евакуація: 30 років тому 1100 автобусів вивезли всіх жителів міста Прип'ять
70

Фото: Ельдар Сарахман

27 квітня 1986 року о 14:00 в місті Прип'ять оголосили про евакуацію у зв'язку з аварією на Чорнобильській атомній станції. За кілька годин 1100 автобусів вивезли всіх мешканців з міста в Поліський і Іванківській райони та у місто Київ.

Чорнобильську АЕС почали зводити у травні 1970 року на березі річки Прип'ять. В кількох кілометрах від неї паралельно почалось будівництво однойменного міста. Встигли звести 160 будинків, 26 гуртожитків та два готелі. Діяло 25 магазинів, 27 кафе і їдалень, кінотеатр, дім культури.

На момент аварії в місті проживало 46,5 тис. жителів. Їх середній вік 26 років. Планувалося, що до 1990 року населення зросте до 80 тис. чоловік. Крім АЕС, жителі працювали на заводі Юпітер, чотирьох будівельних компаніях і в обслуговуванні інфраструктури міста.

Вибух на четвертому енергоблоці пролунав 26 квітня в 1:23 ночі. Вибухова хвиля зруйнувала будівлю реактора. Дах енергоблоку і машинного залу частково обвалилися, виникла пожежа. До 5 години ранку її ліквідували, але вогонь періодично спалахував знову. Радіоактивні уламки розлетілись по всій атомній станції, пар та пилюка накрила місто.

Вранці 26 квітня в місті про аварію знали тільки працівники станції, які були на зміні та пожежники. Також про вибух повідомили керівництво міста. Ті, хто мав вихідний того дня, жили повсякденним життям.

Після обіду на вулицях з'явились посилені патрулі міліції з автоматами та люди у костюмах хімічного захисту. На запитання перехожих відповідали, що у них навчання.

''Пам'ятаю, як тато підійшов до одного з чоловіків в формі і з великим аппаратом на грудях. В парку було це – я якраз каталась на качелі. Тим дядьком виявився тата друг, з яким він разом служив в армії. Тоді вони по секрету відійшли за дерева. Після цього тато вернувся і швидко забрав мене додому. А вже наступного дня ми виїхали з міста червоним автобусом'', - згадує Олена Шкатова, якій на момент евакуації було 6 років.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Історія міста Чорнобиль: хто там жив до аварії

Вранці 27 квітня на вулицях з'явились машини, які почали поливати тротуари і землю спеціальним розчином. По квартирах пустили міліціонерів та працівників міськвиконкому. Людям казали, що вони виїжджають на кілька днів. Просили брати тільки документи. В будинках залишились всі речі. Домашніх тварин вивозити заборонили.

"Увага, Шановні товариші! Міська рада народних депутатів повідомляє, що у зв'язку з аварією на Чорнобильській атомній електростанції в місті Прип'яті складається несприятлива радіаційна обстановка. Партійними та радянськими органами, військовими частинами приймаються необхідні заходи. Однак, з метою забезпечення повної безпеки людей, і, в першу чергу, дітей, виникає необхідність провести тимчасову евакуацію жителів міста в довколишні населені пункти Київської області. Для цього до кожного житлового будинку сьогодні, двадцять сьомого квітня, починаючи з чотирнадцяти нуль-нуль годин будуть подані автобус в супроводі працівників міліції та представників міськвиконкому. Рекомендується з собою взяти документи, вкрай необхідні речі, а також, на перший випадок, продукти харчування. Керівниками підприємств та установ, визначено коло працівників, які залишаються на місці для забезпечення нормального функціонування підприємств міста. Всі житлові будинки на період евакуації будуть охоронятися працівниками міліції. Товариші, тимчасово залишаючи своє житло, не забудьте, будь ласка, закрити вікна, вимкнути електричні та газові прилади, перекрити водопровідні крани. Просимо дотримуватися спокою, організованості і порядку при проведенні тимчасової евакуації'', - лунало з динамиків по місту.

В Прип'яті залишились тільки міліціонери та спеціалісти з ЧАЕС. Також продовжили працювати комунальники, які підтримували життєзабезпечення мереж. Місто оточили колючим дротом – підключили до системи сигналізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Коли навідався вперше - слимаки доїдали рибок" - Олексій Москаленко повернувся в Прип'ять через 30 років

Через місяць, ліквідатори спробували очистити місто від предметів, які набрали радіації. По квартирах пустили дозиметристів та бригади ліквідаторів.

"Все що мало підвищений радіаційний фон викидали на вулицю і везли на могильник. Те що було нормальним залишали. Потім частину холодильників та іншої побутової техніки вивезли в Славутич (місто для працівників ЧАЕС, яке збудували у 1986-88-х роках – Gazeta.ua) і віддали новим власникам'', - розповідає Олексій Москаленко, мешканець Прип'яті.

Місто закрили на 16 років. В'їхати в нього можна було тільки через один контрольно-пропускний пункт. До середини 1990-х тут працювали кілька організацій, які займались ліквідацією аварії. Також тут був відстійник для радіоактивної техніки. 2000-го сигналізацію відключили. Патрулі міліції перестали ходити по периметру огорожі.

В місті почалась мародерство. Тягнули все що можна було винести. На вулиці Лазарєва навіть викопали труби водопостачання і вивезли в невідомому напрямку.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Яке воно, життя в Чорнобильській зоні відчуження

Сьогодні в місті діють лише кілька об'єктів - це спецпральня, станція знезалізнення і фторування води та гараж спецтехніки. Щодня, Прип'ять відвідує до півтисячі туристів.

Нагадаємо, крім міста Прип'яті, виселили також 14 тисяч мешканців міста Чорнобиля, та майже 110 тисяч жителів Чорнобильського та Поліського районів. Усього відселили 90 сіл та два великих селища.

Зараз ви читаєте новину «Евакуація: 30 років тому 1100 автобусів вивезли всіх жителів міста Прип'ять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути