середа, 28 вересня 2016 10:47

Експерти високо оцінили конкурс на посаду голови Держлісагентства

Експерти високо оцінили конкурс на посаду голови Держлісагентства

За Угодою про асоціацію України з ЄС наша країна зобов'язалася прийняти новий закон про державну службу. Згідно з цим документом всі чиновники категорії А перед призначенням на посаду повинні пройти конкурс, що складається з тестів, співбесіди та вирішення ситуативних завдань. На основі всіх даних члени комісії виводять бали. Хто найбільше набрав – той і рекомендується комісією для призначення на ту чи іншу посаду.

"Головне, на мою думку, що цей закон пронизаний ідеєю прозорості та ефективності, змінами адміністративної культури державних службовців, а закладені принципи і процедури повністю відповідають європейським стандартам та практикам. Під час його розробки нам вдалося не тільки заручитися підтримкою провідних експертів програми SIGMA/OECD і міжнародних партнерів, але й об'єднати всіх провідних вітчизняних фахівців, вчених рад інститутів громадянського суспільства, тому є реальний шанс на позитивні зміни", - говорить голова Національного агентства України з питань державної служби Костянтин Ващенко.

У свою чергу експерт у сфері адміністративного права Ігор Лавриненко відзначає не тільки позитивну роботу нового закону, але і роботу самої комісії. У вівторок, 20 вересня, відбувся перший конкурс на посаду голови Держлісагентства, перемогу у якому здобула Христина Юшкевич. Експерти, які мали змогу в прямому ефірі стежити за ходом конкурсу, відзначили, що сумніватися в чесності й об'єктивності комісії не доводиться.

"Це перші кроки у боротьбі з корупцією та кумівством. Чиновників вищої категорії тепер призначатимуть не за вказівкою згори, а оцінюючи їхні професіоналізм та інтелект, - каже Ігор Лавриненко. – Але все ж право на підписання призначення на посаду чиновників категорії А залишається за Кабміном. Згідно з чинним законодавством в уряду є 30 днів на підписання призначення рекомендованого комісією кандидата".

На думку Лавриненка, призначення на посаду нового голови Держлісагентства стане випробуванням для уряду. Адже раніше призначення на посаду чиновників категорії А відбувалося виключно з подачі Кабміну. Зараз же, хоч формальні функції і збереглися за урядом, ігнорування рекомендацій комісії з питань вищого корпусу влади може поставити хрест на всіх проведених реформах у країні та євроінтеграції України. Особливо це небезпечно, за словами експерта, сьогодні, коли в Європарламенті йдуть гарячі дискусії навколо прийняття безвізового режиму для українців.

Зараз ви читаєте новину «Експерти високо оцінили конкурс на посаду голови Держлісагентства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути