Ексклюзиви
вівторок, 31 травня 2016 16:46

Дослідники з'ясували різницю українські діаспори Німеччини та Польщі

Дослідники з'ясували різницю українські діаспори Німеччини та Польщі
m.ostro.org

Берлінський Інститут європейської політики та варшавський публічної політики провели у Польщі та Німеччині спільне дослідження українських діаспор. З'ясували, що українці, які проживають у Євросоюзі, можуть допомогти впровадити європейський спосіб життя та європейські цінності в Україні, пише "Vidia".

У Німеччині за останні десять років число українських громадян зросло в кілька разів. 1995 року їх було близько 30 тисяч, зараз – майже 130 тисяч, дві третини з них – жінки.
Всього в Німеччині проживають понад вісім мільйонів іноземців. На тлі таких численних громад українська діаспора ледь помітна.

У Польщі найбільша група іноземців – саме українці. На другому місці – росіяни, на третьому – білоруси, на четвертому – в'єтнамці.

Торік, розповіла Агнешка Лада з Інституту публічної політики, Польща видала українцям 900 тисяч віз для тимчасового перебування та роботи в країні.

"Якщо в Берліні на кожному кроці лунає турецька, арабська, польська чи італійська мова, то єдина іноземна, яку я чую скрізь у Варшаві, – це українська. Чи російська, якщо мігранти зі сходу України", - зазначила.

Ще більшою популярністю, ніж німецькі, в українців користуються польські вузи.

Автори дослідження звернули увагу на відмінне ставлення польського та німецького суспільств до конфлікту в Україні. В Німеччині активну діяльність на підтримку нової влади в Києві спочатку розгорнули лише чисто українські ініціативні групи, а в Польщі – спільні польсько-українські.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діаспора в Чикаго допомогла бійцю АТО отримати біонічну руку

"На відміну від Німеччини, у Польщі нікому не потрібно доводити, що Росія – агресор, – каже Агнешка Лада. – Це всім очевидно, тож не виникає питання про те, чи слід допомагати Україні, що є жертвою цієї агресії".

А ось серед організацій, створених у Німеччині українцями, які порівняно недавно прибули сюди, є й такі, що підтримують сепаратистів на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «Дослідники з'ясували різницю українські діаспори Німеччини та Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути