Ексклюзиви
пʼятниця, 13 листопада 2015 10:02

Держава видає інвалідні візки, але нехай хтось із них сяде на той візок та спробує поїздити – військовий АТО
5

Фото: gazeta.ua
Фото: gazeta.ua
Фото: gazeta.ua
Фото: gazeta.ua
Фото: gazeta.ua

В Україні дуже гостро стоїть проблема реабілітації українських військових, які отримали поранення на службі в зоні АТО. Про це говорили на брифінгу "Чи є життя після війни".

Троє військових, які торік були поранені, розповіли про те, яким чином відбувається їхня реабілітація та яку роль у цьому виконує українська влада.

Сергій Калитюк, 22 роки, 25-та бригада: "У мене 5 кулевих, задітий 5-й, 6-й, 7-й хребець. Одна куля в голову, але не зайшла. Потрапив до львівського шпиталю, там зі мною займались реабілітологи. Щодо забезпечення держави. Ви бачили, на яких візках ми сидимо. Це все допомогли друзі, волонтери. Держава видає візки, але нехай хтось із них сяде на той візок, який вони видають, та спробує поїздити. Нам ще їх не видали, тому що там "трактор", якщо чесно. На них можна їздити, але в кімнаті. Забезпечення немає державного. Все за рахунок волонтерів".

Роман Панченко, 21 рік, 25-та бригада: "Поранений 19 червня 2014 року. Я нічого не міг. Ні повернутись, ні одягтись, ані поїсти. Почали займатися з реабілітологом. Потроху посадили, почали одягатись, їсти, жити. Через 4 місяці (місяць реанімації, 3 місяці реабілітації) все міг. Окрім ходити. Ми ще не отримали візки, тому що не подавали документи. Бо на них сидіти неможливо".

Віктор Легкодух, 23 роки, 25-та бригада: "Я після поранення вдома ще не був. Рік і 7 місяців. Тому що їхати додому немає сенсу, бо там немає ніякої доступності. За місцем проживання мені телефонували та запитували, коли я буду вдома. Сказав, що не знаю. І вони знайшли причину не доставляти мені візок. Тобто мені він особливо не потрібен, але я міг би віддати його у той же шпиталь".

Зараз хлопці проходять реабілітацію у львівському шпиталі. Як і багато інших поранених військових.

Вони також поділилися для gazeta.ua, що є проблеми з житлом. Держава не забезпечує їх цим. Пенсії виплачуються у розмірі 4 тис. грн. Цього не вистачає на все необхідне для людей з обмеженими фізичними можливостями.

Приблизно 10 тисяч українських військових отримали поранення на службі в зоні АТО. Всім потрібна реабілітація та забезпечення ліками, візками, необхідними гігієнічними наборами.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що на лікуванні за кордоном перебуває 37 українських воїнів.

Зараз ви читаєте новину «Держава видає інвалідні візки, але нехай хтось із них сяде на той візок та спробує поїздити – військовий АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути