Ексклюзиви
четвер, 08 грудня 2016 09:00

Чи закінчиться колись черга на житло?
5

Питання надання житла військовослужбовцям завжди гостро стояло перед українською владою. Це якщо дивитись, звісно, зі сторони влади. Самі військовослужбовці відчували цю проблему, мабуть, гостріше за будь-кого іншого. З часів здобуття Україною незалежності минуло вже двадцять п'ять років. Проте вирішення даної проблеми все одно посідає чільне місце в низці державних турбот і не стає менш актуальним, враховуючи те, що до лав людей, які вже десятки років стоять в довгій "сорокінській" черзі на житло, додались ще й учасники антитерористичної операції на Сході країни. Тим не менш, говорити про повну бездіяльність владних відомств у вирішенні цієї проблеми було б некоректно. На скільки? Напередодні свята Дня Збройних сил України проаналізуємо разом.

 

Традиційно Україна відзначає це свято 6 грудня — саме цього дня 1991 року, майже одразу після проголошення незалежності, був прийнятий закон "Про збройні сили України". Втім, в нашій країні добре відомо, що прийняти закон – ще не означає його виконати. Та й мова йде не про стан Збройних сил. Хоча в умовах формування "справжнього, козацького" духу, до якого країну змусили певні події і обставини, говорити про стан Збройних сил і при цьому не підіймати питання побутового стану самих військовослужбовців, вочевидь, безглуздо. Отже, що й до чого?

Існує постанова Кабінету міністрів "Про затвердження порядку забезпечення військовослужбовців і членів їх сімей житловими приміщеннями". Постанова була ухвалена ще в далекому 2006 році. Втім, зважаючи на те, що в державі чимало змінилось з тих пір, вона неодноразово доповнювалась. Останні правки до неї вносились у вересні 2015 року з огляду на антитерористичну операцію на Сході країни. Згідно з цією постановою визначається "механізм забезпечення житловими приміщеннями військовослужбовців". Текст документу досить об'ємний, і приводити нижче його немає сенсу, адже він є у вільному доступі в мережі Інтернет. Однак наскільки виконується владою ця постанова? Питання з іншої площини.

 

Ще у травні 2015 року Міністерство оборони України оголосило про реформу забезпечення житлом військовослужбовців ЗСУ. Станом на той час черга складала 41867 осіб, а квартири отримували черговики (!) 1989-1990 рр. Тобто затримка черги складала цілих 27 років, про що також у вільному доступі можна прочитати на офіційній сторінці МОУ. Станом на 2013 р. квартири отримали 365 сімей, станом на 2014 – 701, що складає лише 1% від усієї потреби. Це також не є засекреченою інформацією. Таким чином маємо постанову від 2006 року і проект реформування від 2015. Звісно, виникає низка питань – наприклад, чому цією проблемою не переймалися попередні 9 років? Втім, попри таку невтішну статистику, є і приємні зрушення. Того самого 2015 року вже 889 сімей військових отримали ключі від заповітного житла. Таким чином, спостерігається все ж таки певний прогрес у вирішенні "квартирного питання". Проте, враховуючи непередбачувану ситуацію на Сході, черга все ж таки не тане, а лише зростає...

"На сьогодні в черзі на отримання житла перебуває понад 44 тисячі військовослужбовців. Без вирішення соціальних питань реформувати армію і підвищити боєздатність Збройних сил України, довести їх до рівня кращих стандартів країн НАТО і забезпечити сумісність з ними буде дуже важко", – ще у травні поточного року зробив заяву заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Ігор Долгов.

 

Як кажуть психологи, усвідомлення проблеми – вже половина від її вирішення. Впродовж поточного року час від часу в ЗМІ з'являлись повідомлення про те, що сертифікати на житло особисто на урочистих заходах передавались представниками влади представникам силових структур – у травні екс-прем'єр міністр України Арсеній Яценюк вручив на базі навчально-тренувального центру МВС у с. Нові Петрівці під Києвом 8 сертифікатів бійцям АТО, які воюють у складі Нацгвардії та інших підрозділів МВС, у вересні президент Порошенко вручив сертифікати і ключі від квартир 24 військовослужбовцям Державної спеціальної служби транспорту під час робочої поїздки до Дніпропетровської області, у жовтні ще 55 нацгвардійцям у Києві, а Міністр МВС Арсен Аваков 44 харківським правоохоронцям. І таких повідомлень за 2016 рік чимало. Коментував стан вирішення саме цієї проблеми свого часу і президент України, Петро Порошенко: "Протягом останніх двох років з червня 2014 дотепер особовий склад ЗС отримав 1927 квартир, і крім цього, ще 231 родина скористалася грошовою компенсацією за належне їм житло". В підсумку Петро Олексійович зазначив, що число це не ідеальне, але хоча б вже не рівняється нулю, як було в попередні роки. Це свідчить про певну позитивну динаміку, адже якщо з моменту початку бойових дій на Сході квартирний максимум, наданий військовослужбовцям, дорівнював 889 у 2015 році, то до кінця поточного року МОУ, як повідомляє "5 канал", обіцяє загальну кількість у 1300 квартир, що майже у півтори рази більше від попереднього року.

 

Що ж, з цифрами трохи розібрались, рушаймо далі. Не менш актуальним питанням у проблемі забезпечення житла є якість цього самого житла. Адже цифри можна давати будь-які. При цьому мало хто буде знати, що за ними стоїть. Якщо хтось взагалі буде знати. Саме тому не зайвим буде знову зазирнути на сайт МОУ, де у розділі "Державні закупівлі" можна простежити коли, де і яке житло було придбане державою для військовослужбовців. Так, наприклад, цьогоріч 157 квартир житлового комплексу "Софія Київська", розташованого на Софіївській Борщагівці, стали державною власністю – з-поміж цієї кількості 60 квартир придбало МВС, а 97 – МОУ. Обсяг закупівлі – чималий. Що ж спричинило такий інтерес з боку міністерств саме до цього ЖК?

"Ми виграли тендер, тому що наша пропозиція була найактуальнішою для такого випадку, – коментує державну закупівлю забудовник, – Адже за поставлену ціну ми пропонували не голі стіни, а квартири з ремонтом, усіма комунікаціями, з сантехнікою, електрообладнанням, в цегляних утеплених будинках з облаштованою територією, з діючою інфраструктурою та оформленими правоустановчими документами".

 

Втім, ремонти бувають різні, тому екскурсія житловим комплексом виявилась абсолютно не зайвою. Частина ЖК вже добудована, і в квартирах давно живуть люди. Подвір'я абсолютно чисте, охайне і затишне, незважаючи на те, що будівництво всього комплексу завершене не повністю. На його території вдосталь продовольчих магазинів, салонів краси, закладів харчування. Все це створює враження доволі зручного кварталу для життя. Просуваємось далі і заходимо в будинок. Перше, що кидається в око – якісні ліфти. Так, звісно, будинки цього ЖК не є хмарочосами і нараховують від 9 до 13 поверхів, але і на дев'ятий поверх підійматися пішки з пакунками чи навіть без них задоволенням назвати вкрай важко. Отже, наявність ліфту, який в пріоритеті не буде ламатися і застрягати – нюанс важливий і приємний. Квартири, запропоновані державі, і справді не "голі". Косметичний ремонт тут скромний, проте охайний. Забудовником встановлені і вікна, і двері, і необхідна сантехніка. Всі комунікації також підведені. Всередині доволі тепло. Сам же забудовник в розмові акцентує увагу на тому, що будівлі цегляні і утеплені. Кімнати доволі просторі, так само як і санвузол та кухня. Щодо останніх двох приміщень – на кухні вже встановлено мийку, а у вбиральні – ванна та унітаз. Таким чином, житло повністю готове приймати господарів. Ці квартири вже давно були передані у власність МОУ та МВС, представники яких, в свою чергу, поволі мають віддавати ордери на них "черговикам", що поступово і відбувається. Так, цього року Арсен Аваков та Степан Полторак, міністри МВС та МОУ відповідно, особисто були присутні при передачі сертифікатів і ключів новим власникам. Тож, вже на сьогоднішній день там проживає багато родин військовослужбовців. Місце знаходження цього ЖК не можна назвати стовідсотково зручним. Так, деякі мешканці скаржились на близьке розташування аеропорту Жуляни і на шум від літаків, деякі з-поміж негативних рис називали труднощі з пересуванням в годину пік. Були й такі, хто скаржився на пейзаж з вікна – не у всіх вікна квартири виходять на затишне подвір'я. Втім, відгуки здебільшого були позитивними.

Звісно, один вдалий приклад не є запорукою успішного вирішення житлової проблеми. До того ж за півгодини перебування в квартирі важко судити про те, наскільки якісна там встановлена сантехніка, як добротно там зроблена проводка, а також, чи вистачає запропонованого склопакета для того, щоб зберегти тепло взимку. Проте сам факт, що держава закуповує квартири для військовослужбовців в ЖК такого рівня, як "Софія Київська", вже свідчить про певні позитивні зрушення, а отже і про певну "перемогу".

"Як ліки не досягають своєї мети, якщо доза занадто велика, так і осуд і критика, коли вони переходять міру справедливості" – говорив А. Шопенгауер, з яким сперечатися вкрай важко. Тож, якщо спостерігається позитивна динаміка, а вона в даному випадку спостерігається, то й критика чи осуд тут не актуальні. Питанням надання житла військовослужбовцям нарешті зайнялись. І за декілька років держава продемонструвала в ньому неабиякий прогрес. А це означає, що цьогорічний День Збройних сил України більше півтори тисячі родин будуть святкувати в нових власних помешканнях.

Зараз ви читаєте новину «Чи закінчиться колись черга на житло?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути