четвер, 27 березня 2014 19:09

"Борщ замерзає льодовими блоками. Його рубають на куски і розігрівають" - українські полярники вдев'ятнадцяте вирушили в Антарктиду
9

Фото: Ольга Каменєва

Увечері 27 березня на далекий південь відлетіла команда зимівників та вчених, які працюють на Українській антарктичній станції "Академік Вернадський". Вони нестимуть льодову вахту до березня 2015 року.

12 фахівців з Києва, Львова, Одеси, Севастополя і Харкова будуть майже рік жити без телефонного зв'язку й інтернету. Найважче, кажуть полярники, долати протоку Дрейк між Антарктикою і Південною Америкою.

"Раніше, під час парусного флоту, всі, хто переходив цю протоку, вважалися справжніми моряками. Там сильні шторми, - каже керівник експедиції 50-річний Станіслав Недогібченко. - З мого власного досвіду: не забуду відчуття, ніби м'язи від кісток відриваються. Гойдає так сильно. Декілька діб переходимо той Дрейк".

"Коли корабель хитає, таке відчуття страшенної сили природи. І відчуття таке, ніби ти піщинка. Будете через той Брейк переходити у шторм, може пощастить, то хоч 8 балів буде", - проводжає моряків академік 68-річний Андрій Гуржій.

"Один полярник мені розказував, - ділиться спогадами академік. - "Їдемо ми, аж тут у нас із шиною щось сталося. А холодно так - страх, десь під 80. Але що ж, робить щось треба. Трошки посиділи, а потім потепліло. Ми вийшли й полагодили. - А на скільки ж потепліло? - Та, до 62". Уявіть собі мінус 62, взяти того молотка, з'єднати ту гусеницю. Тоді він мені розповів ще одну цікаву річ - як вони борщ готують на дорогу. Полярники підіймаються вгору, до місця досліджень, на два кілометри. Вода перестане кипіть - борщ не звариш. Тому вони тиждень варять борщ у котлах, виносять його на вулицю, сокирами його розрубують, у мішки кусками зав'язують, а по дорозі лише розігрівають".

Наймолодшому учасникові експедиції кухареві Олександру Лебедю 25 років. 4 роки працював у київських ресторанах.

"Буду готувати їсти на весь персонал. У нас багатий запас продуктів, там є і м'ясо, й олія, і гастрономія різна. Картоплі взяли кілограм приблизно 400. Щоб випікати хліб, у нас є піч. Замішуємо тісто, робимо форму. Буду готувати страви української і європейської кухні: салати, супи, перше, друге, комплексні обіди. У нас команда вся з чоловіків складається. А всі чоловіки люблять м'ясо, тому ним запаслися. На моє місце претендували 4 чоловіки. Мене відібрали, коли приготував млинці з куркою і грибами, борщ з пампушками, салати, зрази. Найбільше люблю готувати фаршировану рибу і качку".

Житимуть полярники в каютах по двоє чоловік.

"Такі самі, як в поїзді купе. Опалюється нормально", - каже Станіслав Недогібченко.

Зараз ви читаєте новину «"Борщ замерзає льодовими блоками. Його рубають на куски і розігрівають" - українські полярники вдев'ятнадцяте вирушили в Антарктиду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути