пʼятниця, 06 травня 2016 14:59

Аваков нагородив бійців Нацгвардії за звільнення Семенівки на Донеччині
11

Фото: Анатолій Гаєвський

5 травня на полігоні Національної гвардії України "Старе" відбулось урочисте нагородження бійців, які брали участь у бою поблизу селища Семенівка Донецької області у цей день 2 роки тому.

На початку заходу представили відео від Нацгвардії з хронологією подій битви біля Семенівки. Потім хвилиною мовчання вшанували пам'ять трьох загиблих під час тієї операції воїнів. У тому бої також поранили 18 військовослужбовців.

Нагороди бійцям вручали міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков та генерал Нацгвардії Юрій Аллеров з позивним "Карпати", який безпосередньо керував цим боєм.

"Сьогодні у нас в польовому таборі більше 2 тисяч гвардійців. Той бій допоміг нам закласти основи тактичного успіху під Слов'янськом. Незабаром був звільнений Красний Лиман, потім Слов'янськ, Краматорськ та далі. Тоді було дуже складно. Тоді не було нічого. І навіть вертолітна підмога, яку ми викликали, прибула за 4-5 годин. Але ми впорались", - сказав Аваков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналістам показали наслідки "руського миру" на Донбасі

Нагородили військовою зброєю підполковника Олександра Волошина, командира частини 3018, колишнього керівника "Омеги".

"Бій 5 травня 2014 року був важкий. По-перше, він один із перших. По-друге, загинули наші побратими. По-третє, з цього бою почались ті дії, які тривають досі. Було важко, але ми отримали досвід, який передамо, і нашим хлопцям буде легше", - каже Волошин.

Також зброю отримали майор Сергій Дем'янюк, майор Георгій Ополенський, капітан Богдан Луговський, лейтенант Валенти Максимів, молодший лейтенант Юрій Калиновський, старший сержант Юрій Сокіл, ст. сержант Юрій Ющенко, мол. сержант Олександр Федорченко, волонтери-інструктори Анатолій Свирид та ізраїльтянин Аріелі Цві Іцхакі.

"Коли почались бойові дії, радник міністра мене запросив потренувати батальйон "Донбас". Зрозумів - те, що я роблю, може допомогти Україні. Майбутнє за навчанням", - сказав ізраїльтянин.

Генерал Аллеров також привітав спецпідрозділ "Азов" з другою річницею створення та згадав про події 5 травня 2014-го.

"Дуже важко згадувати ті години, коли особовий склад мав тільки стрілецьку зброю та під прикриттям БТРів йшов в лобову проти ворога. Відмовлялись деякі генерали, неспроможні тоді були виконати задачі вертольоти, не було артилерії. А на острі перебували спецвійська Національної гвардії. Вони перемогли тоді. Шок ворога наступив. І це початки перемог на Донбасі. Сьогодні нас вже бояться. Це запорука того, що керівництво Нацгвардії робить правильні кроки по підготовці військ", - зазначив генерал "Карпати".

Після нагородження міністру Авакову показали, як відбуваються навчання на полігоні. Військові Нацгвардії злагоджено та впевнено відпрацьовували всі завдання, на що Аваков зазначив, що лишився задоволений результатами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щось наснилося" - в Авакова спростували заяву Саакашвілі про Нацгвардію

Військовослужбовці мінометної батареї 3-го батальйону оперативного спецпризначення Нацгвардії - мобілізовані з останніх хвиль.

"У нас всі мобілізовані. З нами не всі хочуть працювати. Бо це люди, які вирвались з мирного життя і ще не встигли адаптуватись", - каже замполіт батальйону з позивним "Аскольд".

"Зараз ми відшліфовуємо свої навички, доводимо до автоматизму, стаємо одним цілим зі зброю. Після не планую продовжувати військову службу. У мене залишився приватний бізнес, без мене він кульгає, не хочеться це покидати", - розповідає 35-тирічний лейтенант Юрій Сухіна.

Також бійці зазначили, що наразі не забезпечені повністю всім необхідним від держави. Форму та наколінники досі купляють за свої кошти. Однак запевнили, що немає проблем з зарплатою.

"Не дай Боже мобілізованим не дадуть вчасно зарплату. Кладемо автомат і будемо сидіти, поки смс-ка не прийде", - заявив один з бійців.

На це замполіт заявив, що хлопці очікували зовсім іншого від призову.

"Вони ж думали, що одразу потраплять на передову, а Нацгвардія - це друга лінія оборони. У нас з забезпеченням не все так погано", - сказав він.

Нагадаємо, 5 травня 2014 року відбувся бій за Семенівку. Українські військові повністю звільнили населений пункт. Бойовики тікали, залишивши руїни після себе.

Зараз ви читаєте новину «Аваков нагородив бійців Нацгвардії за звільнення Семенівки на Донеччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути