понеділок, 23 травня 2016 18:19

Арестович назвав чотири кроки до повернення Донбасу

Арестович назвав чотири кроки до повернення Донбасу
Фото: ukrainianwall.com

Про оптимальне повернення Донбасу найближчі 3-5 років жодної мови можна не вести. Про це в коментарі Gazeta.ua заявив військовий експерт 38-річний Олексій Арестович.

"Реалістичний сценарій - такий. Спроба протягнути Мінські домовленості провалиться. В Україні проведуть нові парламентські вибори, щоб за допомогою коаліції ухвалити зміни до Конституції.

Якщо вибори не проведуть, у грудні-січні політична ситуація зайде в тупик. Будуть протести. У лютому 2017-го матимемо серйозну політичну кризу. Саме тоді у Білому домі Барака Обаму змінить Хіларі Клінтон або Дональд Трамп. Для Путіна це буде рік перед виборами. Так само - для Меркель у Німеччині, Олланда - у Франції. Путін спробує загострити ситуацію на Донбасі — і для підняття рейтингу на виборах, і щоб було чим мірятися з новим господарем Білого Дому.

Це може бути спроба вийти на адмінкордони Луганщини та Донеччини. Додатковий сценарій - розхитати Закарпаття, Одесу, Херсон, Миколаїв, Харків. Одночасно маніпулювати суспільною думкою в Україні, владою та олігархами. Так Росія підніме рейтинг і отримає перед західними лідерами додаткові аргументи на черговому Мінську-3", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реалізація "мирного плану" може закінчиться великою кров'ю

На думку експерта, Україна має зробити кілька кроків для того, щоб створити умови повернення Донбасу.

"Що може бути з нашого боку - це комплексна діяльність зі створення в міжнародному середовищі умов, що сприяють потім повернення Донбасу. Україна має зробити чотири кроки. По-перше, боротися за уми та серця Донбасу. Це радіо, телебачення, інтернет, тобто емоційний вплив. Тільки не так, як це робить "Мінстець" (Міністерство інформаційної політики - Gazeta.ua).

По-друге, посилювати диверсійну роботу, щоб щодня підіймати росіянам плату за утримання Донбасу. Проблем бути не має, бо це - нелегально. Щось вибухнуло - мабуть, розборки терористів. Але той бік буде добре знати, звідки подув вітер.

По-третє, потрібна державна програма, де Росію визнають агресором. Маємо показати, що держава контролює ситуацію, а не час від часу робить якісь заяви. Можливо, для цього має стати жорсткішою політика Вашингтона або Європи щодо нашого конфлікту. Або відбудуться серйозні зміни у самій Росії. Або влада в Україні зміниться на принципово іншу, патріотично налаштовану.

І, нарешті, конфлікт треба визнати війною. Ввести воєнний стан у зоні АТО. Це приборкає олігархів - Таруту, Ахметова, які проти, бо це б'є по кишені. Треба визнати Росію стороною конфлікту, а не посередником у мирних угодах. Бо всі вони обертаються черговим Мінськом, який вона порушує.

Якщо Україна зробить ці кроки, то матиме шанс для повернення своєї землі. Можемо їх здійснити у рамках Мінських угод. За 3-5 років - поставити питання про повернення Донбасу", - вважає Арестович.

Нагадаємо, у тимчасово окупованому Донецьку Олександр Захарченко "дозволив" балотуватись будь-якому жителю України.

Зараз ви читаєте новину «Арестович назвав чотири кроки до повернення Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути