Ексклюзиви
неділя, 04 жовтня 2015 20:45

Як далі буде діяти Путін? – думка соціального психолога

Як далі буде діяти Путін? – думка соціального психолога

Російського президента Володимира Путіна розізлили нові правила гри на Донбасі. На зустріч "нормандської" четвірки у Парижі він першим приїхав та поїхав – багато хотів, та своїх амбіцій не задовольнив. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповіла київський соціальний психолог Ольга Філіпчук.

"Путін хотів більшого від цієї зустрічі. Якщо на переговори у лютому він запізнився на годину, то тепер прибув першим, - зауважує Філіпчук. - Путіна розізлили нові правила гри на Донбасі. Дивиться вороже, з-під лоба. Крокує після зустрічі швидко, назад не оглядається".

За словами психолога, Путін робив спробу залякувати Європу, що зірве мінські домовленості, а французький президент Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Ангела Меркель цього бояться.

"Європа пробує будь-якою ціною домовитися з Росією, а Україну ставить перед фактом, - говорить Філіпчук. - Україні не вдалося відстояти свої інтереси в Парижі. За врегулювання ситуації на Донбасі Путіну могли щось пообіцяти. Імовірно, він взяв паузу на роздуми. Меркель і Олланд не почули від нього ні "так", ні "ні". Німеччина і Франція хочуть спокою у Європі. Вони не будуть вводити нових санкцій проти Росії".

Перед переговорами у Парижі українська делегація розраховувала на кращий результат. Якщо Путіну Олланд просто потиснув руку, то Петра Порошенка обійняв.

"Показовим було рукостискання Порошенка і Путіна, які ініціювала Меркель, - каже психолог. - Порошенко дивився з-під лоба, а Путін засміявся. Наші серйозні наміри його не турбують".

"Путіну європейці дають шанс, але ставлять перед ним умови, які він не готовий виконувати, - каже Ольга. - Ця людина не звикла до поразок. Формат переговорів "3 проти 1" йому і не обіцяв поблажок. На його обличчі гнів, подив і образа. Йому висунули ультиматум. Це не той тип людей, на якого можна тиснути. Він буде продовжувати грати свої геополітичні ігри".

Психолог зауважує, що гарантіям Путіна вірити не треба.

"На нас чекає тимчасове затишшя, - розповідає Філіпчук. – Важко передбачити, як далі буде діяти Путін. Він буде тягнути час. Раптово може змінити правила гри. Конфлікт законсервують, але Путін зможе у будь-який час повернутися до ідеї Новоросії. Він не позбудеться своїх амбіцій. Продовжить вести "гібридну дипломатію". Росіяни будуть посилювати оборону на Донбасі, накопичувати техніку, зброю і пальне, маневрувати, поки план Путіна не зірветься. У будь-який момент бої можуть розпочатися".

Зараз ви читаєте новину «Як далі буде діяти Путін? – думка соціального психолога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути