понеділок, 11 січня 2016 16:52

80% українських студентів у Польщі не повернуться додому - експерт

80% українських студентів у Польщі не повернуться додому - експерт
Фото: polska.newsweek.pl

Минулого року на навчання у Польщу поїхали на 8 тисяч українців більше, ніж позаторік. Зараз у сусідній державі здобувають освіту 23 тис. вихідців з України. Лише 20% з них мають намір повернутися додому, розповіла Польському радіо голова фонду "Наш вибір" Мирослава Керик.

"Це велика група молоді, яка проявляється як у великих містах, так і в малих. Закінчують навчання і хочуть або залишитися, або їхати вчитися далі в інші країни. Лише 20 відсотків з них мають намір повернутися в Україну".

Підводячи підсумки 2015 року, експерт зазначила, що через економічну кризу в Україні в Польщу стали приїжджати більше молодих українців.

"Якщо раніше приїжджала старша вікова група українських мігрантів від 45 років, то у 2015 році стали їхати молодші - 25-45 років. Також змінилося співвідношення статей. Зараз 60 відсотків - жінки. Раніше чоловіків було трохи більше половини".

Фонд "Наш вибір" допомагає українцям у Польщі адаптуватися. В Українському домі у Варшаві видають газету "Наш вибір". Також там організували Клуб українських жінок, проводять тренінги, заняття з рукоділля, влаштували дитячий клуб. На черзі курси польської мови, чергування юриста. Для заробітчан проводять інформаційні зустрічі стосовно легалізації. Запрошують українських артистів.

Нагадаємо, у 2015 році Польща видала українцям 930 тис. віз. За оцінками експертів, торік налічувався мільйон українських мігрантів у Польщі.

Зараз ви читаєте новину «80% українських студентів у Польщі не повернуться додому - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути