Ексклюзиви
четвер, 20 вересня 2012 17:33

8-місячний Толя Боровський живе без черепа
7

Фото: Фото з архіву родини

Маленький одесит Толя Боровський – на сьогодні єдина у світі людина, котра живе без черепа. Він народився без черепної коробки. Після народження лікарі сказали, що малюк проживе не більше доби. За хлопчиком доглядає хрещена мама – Ганна Пузанова.

"Тося – син мого племінника Віті та його цивільної дружини Іри", – розказує жінка.

Вона живе у двокімнатній квартирі разом з мамою Катериною Григорівною, двома старшими дітьми – 12-річним Богданом та 7-річним Олексієм. Пояснює, що спочатку Віктор та Ірина жили окремо. Згодом Віктора оголосили у розшук. Дружину на четвертому місяці вагітності він привіз до тітки та бабусі.

"У пологовий Іру забирали з моєї квартири, – каже Ганна. – За 4 дні до пологів їй вперше зробили УЗІ. Тоді ми й дізналися, що Тося буде таким… Особливим".

Після пологів лікарі сказали, що хлопчик не житиме. Ірина вирішила його залишити.

"2,5 місяці Тося пролежав у лікарні, – розказує Ганна. – Рідна мама його не схотіла, але провідувала його, поки був у лікарні. Я теж його ходила провідувати – все-таки не чужий, рідна кров. Через півтора тижні ми його й похрестили в лікарні - прийшли у відділення для відмовників, була я, медсестра, лікар та батюшка. Я стала хрещеною, а хрещеним зголосився батюшка бути. А потім забрала хлопчика додому".

В інституті нейрохірургії імені Ромоданова в операції хлопчику відмовили. Пояснили, що в Україні дитині нічим не зможуть допомогти. Порадили шукати клініку в США.

"Мені сказали, що в мене надзвичайно сильний материнський інстинкт, – каже Ганна. – А я не розумію як це. По-моєму, материнський інстинкт або є, або його немає".

Ганна звернулася за допомогою до людей в соціальних мережах. Допомогли назбирати коштів та купити для малюка сонатор та кисневий концентратор.

"Концентратор допомагає дуже при судомах, – ділиться жінка. – У Толі вони через ураження центральної нервової системи, перепади температури, бо терморегуляції нема. Його уночі вкриєш – весь нагрівається, розкриєш – температура може упасти до 34 градусів".

Жінка пояснює, що хлопчика потрібно дуже акуратно підіймати та гратися з ним.

"Нігті зрізаю щодня, бо може почухати головку – і травмувати себе, – розказує Ганна. – А так у всьому іншому він звичайна дитина. Грається, вчиться сидіти, говорити. Мене просто обожнює – як я є в квартирі не хоче бути з моєю мамою. Гукає на всю квартиру "Мама!" Мушу підійти. Старші мої його обожнюють. Гуляємо ми зазвичай у шапочці, а вдома – без шапочки, бо ж терморегуляції у дитини немає. Я його якимось не таким не вважаю – він просто особлива дитина. Просто догляд за ним специфічний".

Ганна просить допомогти малюкові. Реквізити: Приватбанк: 4149 4378 1251 2513 Пузанова Катерина Григорівна (мама Ганни)

Зараз ви читаєте новину «8-місячний Толя Боровський живе без черепа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

117

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути