Ексклюзиви
середа, 27 лютого 2013 09:57

В Україні легалізували лікування стовбуровими клітинами

В Україні легалізували лікування стовбуровими клітинами
Фото: gazeta.ua

В Україні тепер офіційно можна лікувати стовбуровими клітинами важкі опіки і обмороження, покращувати кровообіг у ногах та відновлювати підшлункову. Доти лікували лише в рамках клінічних експериментів.

"Ми отримали державну реєстрацію методів лікування стовбуровими клітинами перші в СНД, - каже головний лікар столичного Інституту клітинної терапії Юрій Гладких. - Це означає, що Україна увійшла в світову спільноту і у нас активно розвиваються клітинні технології. Міністерство охорони здоров'я України офіційно затвердило методики лікування панкреонекрозу, критичної ішемії кінцівок, травм і опіків. Це результат п'яти років нашої напруженої роботи. Ми проводили клінічні дослідження препаратів стовбурових клітин пуповинної крові спільно з Медичною академією ім.Шупика і Інститутом хірургії і трансплантології ім.Шалімова."

Донецькі вчені з Інституту невідкладної і відновної хірургії ім. В.К.Гусака розробили метод лікування стовбуровими клітинами трофічних виразок, опіків і обморожень. Кажуть, при виробничих травмах можна буде лікуватися за рахунок державного Фонду соціального страхування.

"Років п'ять тому вважали, що стовбурові клітини - це панацея від усіх хвороб, - каже Руслан Салютін, директор Координаційного центру трансплантації органів, тканин і клітин МОЗ України. - Тепер ейфорія спала, і цим займаються фахівці. В Україні одна з найкращих юридичних баз для використання клітинної терапії."

Юрій Гладких каже, що дослідження тривають. Фахівці випробовують методики лікування інших органів. Відзначають успіхи у лікуванні діабету і цирозу печінки. У майбутньому планують навчитися вирощувати органи зі стовбурових клітин. Протягом року збираються подати документи, щоб дозволили лікувати пацієнтів з-за кордону.

"Ми не втрачаємо своїх пацієнтів, які отримали допомогу три-чотири роки тому. Працюємо з ними і складаємо прогнози на майбутнє. Віддалені наслідки - це головне."

Зараз ви читаєте новину «В Україні легалізували лікування стовбуровими клітинами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути