Ексклюзиви
субота, 24 березня 2012 11:45

Україна переходить на літній час

Україна переходить на літній час
Сьогодні вночі годинникову стрілку переведуть на одну годину вперед. Фото: tsn.ua

Сьогодні в ніч з суботи, 24 березня, на неділю, 25 березня, Україна перейде на літній час.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів, на території України 25 березня 2012 року о 3:00 за київським часом вводиться літній час переведенням годинникової стрілки на одну годину вперед.

Вперше перехід на літній час був проведений у Великій Британії 1908 року. Перехід на літній час здійснюється в останню неділю березня.

Нагадаємо, раніше влада намагалися відмінити в Україні практику переведення годинників. 20 вересня 2011 Верховна Рада прийняла постанову, згідно з яким в Україні скасовувався перехід на зимовий час. Це рішення послідувало після відповідних законів у Росії та Білорусі, які відмовилися переходити на зимовий час.

Після цього облради західних областей, ряд міністерств і відомств, деякі вчені і політики закликали скасувати це рішення, мотивуючи це тим, що майже вся територія України знаходиться у другому часовому поясі. Більш того, в Закарпатті вирішили починати робочий день на годину пізніше.

Згодом спікер парламенту Володимир Литвин визнав, що рішення про відмову від зимового часу було поспішним і непродуманим, а 18 жовтня 2011 року, народні депутати скасували постанову, якою в Україні скасовувався перехід на зимовий час. Таким чином, Верховна Рада відновила перехід на зимовий час. Наприкінці жовтня минулого року Україна перейшла на зимовий час.

В результаті, після переведення годинників 25 березня, різниця в часі між Києвом і Нью-Йорком (Вашингтоном) складе 7 годин (США переводять стрілки в листопаді), Києвом і Лондоном (Лісабоном) - 2, Києвом і Берліном (Парижем, Мадридом, Римом, Віднем, Варшавою, Прагою, Стокгольмом) - 1.

При цьому в Києві, Мінську, Гельсінкі, Вільнюсі, Ризі, Таллінні, Кишиневі, Бухаресті, Софії, Афінах, Стамбулі, Єревані, Баку, Тель-Авіві буде діяти однаковий час. Різниця в часі між Києвом і Москвою (Санкт-Петербургом, Тбілісі) складе годину, між Києвом і Єкатеринбургом, Челябінськом - 3, а між Києвом і Новосибірськом - 4.

Зараз ви читаєте новину «Україна переходить на літній час». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути