понеділок, 02 вересня 2013 00:38

Макіївські діти пішли до школи без даху, а в Донецьку будують "школу для мільйонерів"
28

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Батьківський комітет Макіївської школи № 77 обурений тим, що навчальний заклад не відремонтували до 1 вересня. Ще 12 січня під вагою снігу в школі завалилася дерев'яна покрівля і посипалося облицювання стіни. Міська влада обіцяла зробити ремонт до початку навчального року і навіть виділила кошти.

Але шкільне свято 1 вересня виглядало сумно. Аварійну частину будівлі оточили попереджувальними стрічками з написом "небезпечно!". А в шкільному дворі так і залишилися купи сміття з уламками шиферу і цеглин.

- Поки діти 5-9 класів навчатимуться в 18-ій школі - там нам віддали частину класів, наших дітей і вчителів туди возитимуть автобусом "ЛАЗ". А молодші школярі продовжать навчатися тут, в основному корпусі, який не постраждав. Нам обіцяють закінчити ремонт через 2 місяці, - каже директор школи Наталія Іванівна Хачковська.

Школа № 77 - 9- річна, українська. Тут навчається 105 дітей. У класах від 7 до 20 учнів.

У 2011 році влада хотіла закрити школу в цілях економії, але батьки відстояли. Школа розташована в селищі Першотравневому - в Червоногвардійському районі Макіївки. Найближчі сусіди - закрита 17 років тому гірська школа і напівзруйнований гуртожиток закритої збагачувальної фабрики. Тут є проблеми з дорогами, освітленням, транспортом. Школа - єдиний в селищі центр культури та дозвілля.

За словами батьків, будівельники з'являлися на території школи двічі. Прибрали конструкцію, що звалилася, і частково вивезли сміття.

- Розібрали завали, на тому все й скінчилося. Пішли дощі і ситуація тільки погіршилася. Постраждали класи, в яких був за наші кошти зроблений прекрасний ремонт. Тепер одним дахом не обійдешся. Доведеться заново все починати - і проводку міняти, і підлогу, - каже член батьківського комітету Оксана ( прізвище називати не хоче ).

На останньому поверсі стелі вкрилися пліснявою, стіни відсиріли, в плафонах стоїть вода. Знищені шпалери і штукатурка. На підлозі - тази. Шкільну меблі накрили поліетиленовою плівкою.

Старшокласники кажуть, що в школі № 18, яка їх прихистила, відчувають себе ізгоями. Їм не подобається ні атмосфера, ні умови. Через психологічну обстановку знизилася успішність. Після уроків ті, у кого заняття закінчуються раніше, змушені чекати інших. Витрачається час на дорогу. Від додаткових секцій доводиться відмовлятися. Вчителям не вистачає робочих столів.

Батьки згадують, що за останні 10 років гроші на школу №77 виділялися тільки один раз. Але і в минулий раз результат був незадовільним.

- Зробили експериментальну котельню, вклали гроші, але опалює вона дуже погано. У морозну погоду в класах температура +16. Ставимо електрообігрівачі, хоча директора за них лає начальство, - каже Людмила Михайлівна Шевцова (єдиний член батьківського комітету, який не боїться назвати себе).

За словами начальниці Макіївського міськвідділу освіти Ірини Лях, учні школи № 77 зможуть навчатися у рідній школі не раніше другої чверті.

- Роботи розпочаті - їх будівельники почали 12 серпня, - заявила Лях .

За словами пані Лях, прийнято рішення про виділення 100 тисяч на відновлення даху. Але за інформацією голови обласного відділу освіти Юрія Соловйова, сума, виділена на ремонт постраждалої школи - в 7 разів більше.

- Мер Мальцев обіцяє , що до кінця вересня ремонтні роботи будуть завершені, - повідомляє пан Соловйов.

Тим часом у Донецьку вже готові приймати заявки від майбутніх учнів у школі, яку прозвали школою для мільйонерів. Міжнародна школа "Григорівська" є бізнес- проектом компанії Ріната Ахметова "СКМ" і будується ударними темпами. "Григорівську" збираються відкрити через рік.

На офіційному сайті говориться, що середня освіта, яку дасть ця школа, за якістю не має аналогів в Україні .Тут навчатимуться 600 дітей у віці від 3 до 18 років. Школа підготує учнів до здачі міжнародних іспитів ( IGCSE , AP , SAT , A- level ). Випускники зможуть вступати у провідні університети Європи та Америки. Отриманий тут диплом міжнародного зразка не зажадає додаткового підтвердження за кордоном.

У класах буде по 10 дітей. Працювати з ними будуть кращі педагоги України та зарубіжжя. У школі будуть спортивна зона з майданчиками для футболу, волейболу, баскетболу та спортивно-ігровий майданчик для малюків. Буде власний медичний центр з фізіотерапевтичним кабінетом, кабінетом психофізіологічного розвантаження, логопедичним кабінетом. Дієтологи розроблять для учнів різноманітне меню.

Внутрішня і зовнішня обробка школи буде виконана з екологічних матеріалів. Кажуть, що талановиті діти з усіх міст України зможуть навчатися у "Григорівський" безкоштовно. Але для таких учнів відведуть лише 5 % місць. А батькам інших учнів доведеться викласти за рік навчання від 6 до 18 тисяч доларів.

За відповіддю на питання, хто ж зможе дозволити собі таку розкіш, далеко ходити не потрібно. Прямо навпроти елітної школи побудували елітний комплекс "Липки" . Мікрорайон, що складається з вілл, ціна яких стартує від 400 тисяч доларів, відняв у жителів Донецька величезну зону відпочинку на березі міського ставка. Всі виходи до водоймища виявилися перекриті для простих смертних.

Сьогодні в Донецькій області відкрилися 1093 школи, в них навчається 330 тисяч дітей. Дві з них вшанували своєю присутністю багаті випускники - спонсори. Рінат Ахметов відкрив новий навчально -спортивний комплекс загальноосвітньої школи № 63 р. в Донецьку. А спікер українського парламенту Володимир Рибак побував на першому дзвонику в донецькій школі № 55.

Зараз ви читаєте новину «Макіївські діти пішли до школи без даху, а в Донецьку будують "школу для мільйонерів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

40

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути