Ексклюзиви
середа, 15 серпня 2012 16:34

На Сорочинському ярмарку розганяли народних майстрів
13

Люди лишаються невдоволені - на ярмарку все занадто дорого
Фото: Фото: Сергій Дзех
В Сорочинцях можно зустріти багато перекупок
На головній сцені постійно виступають народні гурти

15 серпня у селі Великі Сорочинці на Полтавщині розпочав роботу національний Сорочинський ярмарок. З 9.00 біля головного входу до ярмарку почали збиратися народні майстри. Міліція не дозволила їм торгувати на полі поруч з ярмарком.

"Так ми зараз підемо і дорогу перекриємо. Де це бачено, щоб народних умільців гнали з національного дійства. Взагалі весь ваш ярмарок – лише великий базар. Справжні майстри завжди збиралися навколо огородженої площі. А ви навіть тут нам життя не даєте. Адміністрація 2700 гривень за місце вимагає. Та нам не треба усередині стояти. Аби тут ніхто не заважав", - 34-річний Володимир Олешко з Чернівців підійшов до міліціонера років 40. Той розвів руками.

"Нам сказали, щоб за територією ярмарку ніхто не стояв, цього року тут автомобільна стоянка. Та і стаття у кримінальному кодексі є, яка забороняє торгівлю у неналежних місцях, - сказав міліціонер. – Так, що краще по хорошому вам звідси піти".

За пів години майстри зустрілися з сільським головою Сорочинців. Той пообіцяв вирішити проблему з торгівлею за територією ярмарку до кінця дня.

Найбільше людей на ярмарку зібралося у містечку майстрів. Більшість купували глиняні миски та хутряні платки.

"Візьміть платочок, носитимете довго-довго. І не дорого, за 300 гривень віддам, - кричить покупцям російською жінка років 30. – Це ручна робота, прямо із Західної України".

Навпроти продавщиці зупинився 24-річний Антон Пащенко з Хмельницького.

"Ви ж з такої Західної України, як я з Англії, - хитає головою. – Хоч би посоромилися брехати. Видно накупили десь платочків і перепродаєте їх утричі дорожче".

Найдешевші вироби у містечку майстрів - глиняні ложки . Коштують - 20 грн. Серед найдорожчого – вишиванки, у середньому від 500 грн.

"У минулому році вишиванку за 200 знайшов. А цього року і близько подібного не має. Ціна капітально виросли", - розповів 32-річний Андрій з міста Миргород Полтавської області.

Далі від містечка майстрів стоїть великий дерев'яний млин. За кілька метрів від нього торгував цейлонським чаєм 34-річний Амар з Індії. Чоловік 5 років живе в Україні.

"Погано цього року торгується. Людей поки ще дуже мало, - сказав ламаною українською. – Хоча ті, що є, більш культурними стали. Минулого року пальцями на мене тикали, різні неприємні слова кричали".

Об 11.00 офіційно відкривати ярмарок приїхав Олександр Удовіченко, голова Полтавської обласної державної адміністрації. Міліціонери по центральній алеї почали розштовхували людей.

"Та якби ж Азаров приїхав, то я б ще зрозуміла. А це незрозуміло хто, а ви так людей чіпаєте, - вибігла до міліціонерів жінка років 40. – Не ярмарок, а балаган".

Олександр Удовіченко іде до невеликої сцени біля садиби Хіврі. Як тільки губернатор зайшов на сцену, міліціонери перестали пускати людей до садиби.

"Я вас вітаю на Полтавщині. Хай ярмарок принесе вам багато радості, відпочинку і радості. Вдалого ярмаркування", - сказав зі сцени Удовіченко.

По обіді люди почали розсідатися на галявині біля головної сцени ярмарку. Там виступали національні колективи.

"Тут хоч поїсти нормально зможемо, - розказав 26-річний Олег Карташов з Харкова. – А то ціни у кафе дуже кусаються. За 100 грамів шашлику 30 гривень беруть. Так скільки ж там тієї порції".

Близько 13.00 на Сорочинський ярмарок приїхав Андрій Шевченко. Колишній футболіст купив рушника та вишиту сорочку. По дорозі роздавав прихильникам автографи.

За ярмарком на великому полі зробили платну стоянку для автомобілів. Охоронці брали по 15 гривень за день.

"Це хтось собі у кишеню гроші на рівному місці покладе, - розповів один з водіїв. – Так хоча б умови зробили. А то поле розпахане. Як дощ піде то розмиє грунт так, що не виїдеш".

О 15.00 частина людей почали виходити з території ярмарку.

"Боже, я і не думала, що тут усе так погано, - звернулася до подруги жінка років 30. – Через дороговизну так нічого і не купила. Наступного року сюди вже ні ногою".

16 серпня на Сорочинському ярмарку очікують прем'єр міністра України Миколу Азарова.

Зараз ви читаєте новину «На Сорочинському ярмарку розганяли народних майстрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

48

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути