Ексклюзиви
неділя, 26 лютого 2017 09:05

Три роки тому кримські татари намагалися врятувати український Крим

25 лютого стало відомо, що парламент Криму планує провести наступного дня позачергову сесію. На сесії мали прийняти рішення щодо відторгнення Криму від України.

Меджліс кримськотатарського народу ввечері приймає рішення провести 26 лютого 2014 року мирну акцію. Мітинг під гаслом "Збереження територіальної цілісності України і недопущення прийняття ВР АРК рішень, спрямованих на дестабілізацію ситуації в автономії".

  radiosvoboda.org
radiosvoboda.org

Тодішній лідер партії "Русское единство" Сергій Аксьонов признав на цей день свою акцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джемілєв виступив проти силового повернення Криму

Вранці 26 лютого на площі перед парламентом республіки почали збиратися люди. Лише кримських татар було близько 12 тисяч. З одного боку міліцейського кордону - прапори України і кримських татар, з іншого — російські.

Між учасниками почалися сутички. Пізніше стало відомо про смерть двох проросійських активістів. За данними окупаційної влади, 79 - отримали тілесні ушкодження. Через рік Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу по організації масових заворушень.
У справі шість обвинувачених. Троє з них, Ахтем Чийгоз, Мустафа Дегерменджи, Алі Асанов перебувають під вартою в СІЗО-1 Сімферополя. Ескендер Кантемирів, Талят Юнусов та Ескендер Емірвалієв - очікують вироку суду, будучи взятими на поруки.

Сесію 26 лютого 2014 року вдалося скасувати. Проте у ніч на 27 лютого група "зелених чоловічків" захопила будівлю Верховної ради і Ради міністрів Криму.

Зараз ви читаєте новину «Три роки тому кримські татари намагалися врятувати український Крим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути