Ексклюзиви
понеділок, 18 листопада 2019 13:32

Окупанти повернули Україні захоплені кораблі

Окупанти повернули Україні захоплені кораблі
Передані три кораблі, затримані Росією в Керченській протоці. Фото: Цензор.НІ

Росія передала Україні кораблі "Нікополь", "Бердянськ" та буксир "Яни Капу", затримані в Керченській протоці в листопаді 2018 року.

"18 листопада відбулася передача українській стороні трьох кораблів ВМФ України, які в листопаді 2018 року порушили кордон Російської Федерації під час навмисної провокації Києва в районі Керченської протоки і були затримані російськими правоохоронними органами", - повідомляє МЗС РФ.

За словами російської сторони, зазначені кораблі є речовими доказами кримінальному процесі про незаконний перетин кордону, який ще триває на території РФ.

"Російська сторона має намір і надалі жорстко припиняти будь-які провокації біля своїх кордонів, в тому числі з метою забезпечення безпеки судноплавства відповідно до російського законодавства, двосторонніми договорами та іншими застосовними нормами міжнародного права", - долали в російському міністерстві.

За словами МЗС РФ, слідчі дії щодо кораблів завершили, тому зараз стала можливою передача суден "на відповідальне зберігання українській стороні".

Прес-центр Командування Військово-Морських Сил України повідомив у Facebook, що катери "Нікополь", "Бердянськ" та буксир "Яни Капу" прямують додому.

На думку України, РФ порушила Конвенцію ООН з морського права і договір між Україною і РФ про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки.

16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права, вимагаючи вжити заходів щодо РФ, звільнити українських моряків і судна. Позиція МЗС РФ - цей трибунал не володіє юрисдикцією для розгляду "керченського інциденту". Тому Росія не брала участь в слуханнях.

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня ухвалив, що Росія повинна звільнити українських моряків і передати Україні конфісковані в ході інциденту українські судна. Також Москва і Київ повинні були до 25 червня надати звіти про інцидент в Керченській протоці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія повертає Україні захоплені судна

25 листопада 2018 року в Керченській протоці російські військові обстріляли і захопили українські катери "Бердянськ" і "Нікополь" і буксир "Яни Капу" з екіпажами, які прямували з Одеси до Маріуполя. Троє українських моряків отримали поранення.

24-м полоненим українцям пред'явили звинувачення за ч.3 ст.322 КК Росії (незаконний перетин кордону).

7 вересня 2019 року моряків обміняли і повернули в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти повернули Україні захоплені кораблі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути