четвер, 19 жовтня 2017 15:42

"Не працюють руки, коліна гниють" - мати політв'язня Клиха розповіла про побачення із сином

"Не працюють руки, коліна гниють" - мати політв'язня Клиха розповіла про побачення із сином

Мама київського викладача Станіслава Клиха, засудженого в Росії на 20 років за фальшивим звинуваченням, розповіла про жахи Сибіру.

Уперше за 3 роки Тамара Клих мала велике (триденне) побачення із сином. До колонії під Магнітогорськом вона доїхала за три доби. Майже двометровий син схуд на 15 кг, у нього не працюють руки, а коліна гниють. Про це мати розповіла каналу "1+1".

"Коли я їздила до Грозного на суд, він був сильний, рвався до бою, щоб довести, що він ніде не був, у чому його звинувачували. А тепер спустошений, брудний, нерозумний, - поскаржилася мама, - зайшов такий маленький. Здоровий був, а тепер такий щуплесенький, маленький, очі як не його".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Матері Клиха та Агєєва звернулися до Порошенка і Путіна

Викладача Київського транспортно-економічного коледжу, члена УНА-УНСО Станіслав Клиха затримали 2014 року. Коли почалась війна, Станіслав приїхав до російського Орла на побачення з дівчиною, з якою познайомився у Криму. В Росії його взяли під варту і звинуватили у вбивствах російських військових у січні 1995 року у столиці Чечні - начебто він воював у складі батальйону УНА-УНСО на боці самопроголошеної Ічкерії. Суд дав 20 років, незважаючи на анекдотичні покази раніше судимого Малофєєва. Той свідчив про участь у чеченських боях не лише Клиха, а й Яценюка, Тягнибока та інших популярних політиків. Тепер на одязі колишнього вчителя значиться: "Особливо небезпечний злочинець".

Суд призначив Клиху обстеження у психлікарні, де його кололи невідомими препаратами. Після чого його психічний і фізичний стан різко погіршився і заболіло серце.

"Як зробили три уколи, тіло стало геть дубовим, - зі слів сина розповіла Тамара Клих. - Коли його повернули, руки не працювали, пролежні страшні. Був 87 кілограмів, а повернувся – 72 кілограми".

Після такого "лікування" половина пальців на обох руках відмовила. Станіслав тепер не в змозі нормально роздягнутись-вдягтись - доводиться спати в одязі. Ліжко їржаве, спить на підлозі. Годують баландою і котлетами "невідомо з чого". Став такий худий, що "на руках кості просвічуються".

За час побачення, за словами матері, син "трошки відійшов". Мати привезла йому термобілизну, підбадьорила. Мовляв, він же хотів до семінарії вступати, а монахи майже як він, ходять у чорному і взагалі живуть аскетично.

Перемовини щодо обміну Клиха, Карпюка, Кольченка та Сєнцова зайшли в глухий кут. Волонтери збирають гроші на наступне побачення.

У Криму окупанти посадили в карцер фігуранта "справи українських диверсантів" Андрія Захтея. Таке покарання він отримав "за порушення режиму перебування в СІЗО".

Зараз ви читаєте новину «"Не працюють руки, коліна гниють" - мати політв'язня Клиха розповіла про побачення із сином». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути