Ексклюзиви
субота, 05 березня 2016 16:22

У столиці презентували книгу "Вогонь Майдану. Щоденник революції"
10

Фото: Наталія Міняйло

4 березня у Києві презентували українське видання книги "Вогонь Майдану. Щоденник революції". Книгу видав польський центр КАРТА. У книзі використані матеріали проекту "Майдан: усна історія" Українського інституту національної пам'яті.

Книга - це колективний щоденник вражень учасників Майдану. При її написанні використовувалися відео- й звукозаписи, нотатки, спогади чи записи в інтернеті, зроблені під час Революції гідності.

"Під час роботи над цієї книгою мене найбільше вразило, що ніхто з українців не відмовляв нам у допомозі. Ми зверталися і до держаних установ, і до приватних інституцій - всі йшли нам назустріч", - розповів автор ідеї Збігнєв Глюза з центру КАРТА. Над проектом також працювали Мацєй Ковальчик та Анна Ріхтер.

"Вже під час Майдану я почала задумуватися, як це все зафіксувати для історії. Розуміла, що Майдан закінчиться, всі розійдуться додому. Тому вже 1 березня 2014 року разом зі своїм чоловіком вийшли на Майдан і почали записувати людей, які багато розповідали, ділилися своїм враженнями. Я розуміла, що це треба поширювати, і почала викладати невеликі ролики в інтернет. Так на мене вийшли з польського центру КАРТА", - розповіла режисерка Наталія Машталер.

В обговоренні книги взяв участь і Микола Боровик з Центру усної історії КНУ імені Тараса Шевченка.

"Мені поки що важко оцінювати ці події. Я був їхнім активним учасником, тому немає потрібної дистанції. Важко сказати, якою мовою писати про події Майдану. Та мова, яку ми використовували раніше, підходить до попередньої епохи. Для Майдану треба окрема мова. Тут довіра і солідарність мали більше значення, ніж ідентичність чи ідеологія", - сказав історик.

До книги увійшла частина свідчень, зібраних для книги "Майдан. Свідчення", яка вийшла друком у видавництві "Дух і літера" на початку цього року.

"Ми зібрали 300 свідчень. Над проектом працювали 100 чоловік. Це лише перший етап нашої роботи. Важливо відмітити, що зараз зовсім інші часи. Раніше документи знищували, знищували людей, забороняли писати. Люди боялися розповідати своїм дітям, щоб вони це не переповіли у школі чи своїм друзям", - розказав директор видавництва Леонід Фінберг.

"На презентацію потрапив випадково. Саме з друзями зайшли до музею. Мене Бог врятував 18 лютого. Думали з другом піти на Майдан, але тоді було холодно і мороз. Товариш часто хворіє і боїться морозу, тому 18 лютого залишилися вдома. Якби пішов тоді на Майдан, не знаю, чи стояв би зараз тут перед вами", - розповів киянин Володимир.

На презентації також показали документальний фільм, знятий польським журналістом Павлом Боболовічем "Майдан - як все просто". Він висвітлює події на Майдані з кінця листопада 2013 року. Неодноразово журналіста бив український "Беркут". Боболовіч відомий як засновник першого в Польщі інтернет-телебачення.

Центр КАРТА був заснований за умов "Воєнного стану" у 1982 році як підпільна структура польської антикомуністичної опозиції. До падіння комуністичного ладу організація нелегально фіксувала свідчення політичних в'язнів, що виходили на свободу, займалася самвидавом.

Сьогодні КАРТА - це сотні видавничих проектів, одноіменний історичний альманах, проект "Усна історія" та багато інших. Також є співзасновником "Дому зустрічей із Історією" - виставкового і дискусійного простору у центрі Варшави.

Зараз ви читаєте новину «У столиці презентували книгу "Вогонь Майдану. Щоденник революції"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути