Ексклюзиви
четвер, 22 вересня 2016 13:50

У Києві заборонили продавати алкоголь уночі

У Києві заборонили продавати алкоголь уночі
фото: bbc.com

Київрада заборонила продавати алкоголь у магазинах у нічний час - із 23:00 до 10:00.

Таке рішення сьогодні на засіданні підтримали 86 депутатів Київради.

Обмеження у продажу спиртного діятиме у всіх магазинах, супермаркетах та малих архітектурних формах.

"Подібна ініціатива реалізована в багатьох містах України. Обмеження діють у Херсоні, в Ужгороді та інших містах. За кордоном - у Литві, Швеції, Іспанії, Німеччині та Франції. Сподіваюся, що Національна поліція буде допомагати. Основна ціль - забрати алкоголиків із вулиць", - заявив із трибуни депутат Київради від фракції "Солідарність" Владислав Михайленко, автор проекту рішення.

Обмеження продажу спиртних напоїв у нічний час не створить проблем для бізнесу. Воно не зменшить надходжень у бюджет від реалізації підакцизних товарів, запевнив Михайленко. Також додав, що обмеження не стосуватимуться закладів громадського харчування - кафе, барів і ресторанів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Київрадою вимагають дозволити торгувати алкоголем у кіосках

"Штрафи за порушення цього рішення повинні значно перевищувати виручку від 10 пляшок спиртного", - запропонував депутат Юрій Зубко, із фракції "Солідарність".

"Я утримався від голосування. Бо цей проект отримав негативний юридичний висновок і висновок регуляторної комісії. Він не відповідає Закону України "Про засади регуляторної політики". До того ж Верховний суд скасував схоже рішення Львівської міськради. Це питання поза повноваженнями Київради та поза правовим полем", - сказав Олександр Бродський, із фракції "Єдність".

Доповідач йому зауважив, що Київрада уникла відповідної правової колізії.

"Ми врахували досвід Львова. Тому юридично не забороняємо, а обмежуємо реалізацію спиртних напоїв. Ми теж можемо хитрувати. У нас із "хитрилкою" все нормально", - відповів на зауваження Михайленко.

"Можуть з'явитися ресторани низьких цін, де продаватимуть спиртне в необмеженій кількості. Тому це питання більш політичне, а не економічне", - наголосив Ігор Баленко, із фракції "Солідарність". Він також є власником мережі продуктових супермаркетів "Фуршет".

Баленко пропонував дозволити продаж алкоголю в супермаркетах, розташованих далеко від житлових будинків. Але цю поправку депутати не підтримали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати хочуть заборонити продаж алкоголю вночі

Нагадаємо, 17 березня Київрада заборонила продаж алкоголю в тимчасових спорудах торговельного та культурно-побутового призначення.

8 квітня це рішення Київради підписав мер Києва Віталій Кличко. Проте рішення міської влади ігнорують, спиртним у кіосках продовжують торгувати.

Зараз ви читаєте новину «У Києві заборонили продавати алкоголь уночі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути