Ексклюзиви
вівторок, 07 серпня 2012 10:42

Спецтема: Боротьба за "мову"

Табачник хоче відкрити в Києві російськомовну гімназію

Табачник хоче відкрити в Києві російськомовну гімназію
Дмитро Табачник написав листа Попову з поясненням необхідності поглибленого вивчення російської. Фото: newsmarket.com.ua

Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник пропонує відкрити гімназію "Київська Русь" у Києві на лівому березі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Табачник назвав, хто має право на пільги при вступі до ВНЗ

"Враховуючи те, що в наступному році заплановані державні заходи з нагоди 1025-річчя створення першої школи в стародавньому Києві, пропонуємо створити гімназію "Київська Русь" з поглибленим вивченням російської мови, а також історії та культури всіх слов'янських народів", - йдеться в листі міністра до глави Київської міської державної адміністрації Олександра Попова від 14 червня. Текст листа спочатку був оприлюднений в соціальних мережах, а потім його показали в ефірі телеканалу ТВі.

Такий навчальний заклад, на думку міністра, може бути створений на базі школи, яка будується в Дарницькому районі міста (мікрорайон Осокорки, ул.Гмирі, 6).

У листі наголошується, що в школах Києва російську мову як предмет вивчають більше 51 тис. учнів (22%), факультативно - понад 6 тис. школярів (2,5%). З 510 столичних шкіл 491 - з українською мовою навчання, 12 - з кількома мовами і 7 - з російською мовою навчання.

Крім того, в листі йдеться, що "найскладніша ситуація" в лівобережній частині міста, де одна школа з російською мовою навчання та 5 двомовних навчальних закладів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До ВНЗ надійшла рекордна кількість заяв за всі роки незалежності - Табачник

"Такий стан не дозволяє у повному обсязі забезпечити освітні потреби представників національних меншин, які спілкуються російською мовою (серед населення міста Києва частина російських складає 21%)", - обгрунтовує Табачник в листі необхідність створення російськомовної гімназії.

Водночас він нагадав, що в 2011 році в Дарницькому районі столиці відкрилася інженерна гімназія, де учні поглиблено вивчають предмети природничо-математичного циклу, "виникає питання необхідності створення нового навчального закладу суспільно-гуманітарної спрямованості".

Міністр висловив надію на підтримку главою КМДА даного проекту.

Зараз ви читаєте новину «Табачник хоче відкрити в Києві російськомовну гімназію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

341

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути