пʼятниця, 05 серпня 2016 20:29

Що змусило виправдовуватися київську адвокатуру?
5

10 київських адвокатів у вівторок публічно виступили з гучними заявами, основну суть яких, коротко, можна передати однією фразою: в адвокатурі нібито відбуваються нездорові процеси. Від імені київських адвокатів група осіб задумала кинути виклик всій системі адвокатського самоврядування на чолі з Національною асоціацією адвокатів України. Вчинок сміливий - у НААУ, за офіційною інформацією, понад 30 тисяч адвокатів по всій Україні, і залучити їх до бунту київського рівня майже нереально, навіть внаслідок чисельної переваги. Ідеологія протесту, яку намагалися донести в ході годинної прес-конференції, виявилася набором скарг, особистих образ і теорій змови. В результаті вийшло якесь колективне виправдання. І ось найцікавіше запитання - що змусило цих людей виправдовуватися публічно.

Якщо подивитися на останні події з адвокатського життя, то там, окрім обшуків і судової реформи, відбувається ще один процес - перевірки роботи київської адвокатури. Підсумки цих перевірок виявилися практично сенсаційними, а наслідки можуть вийти далеко за межі адвокатської спільноти. Система адвокатського самоврядування побудована ієрархічно: над регіональними радами є вищий орган, а їхню діяльність можуть перевіряти ревізійні комісії, в тому числі і Вища ревізійна комісія адвокатури. Найцікавіша частина цієї системи - кваліфікаційно-дисциплінарні комісії регіонів, які приймають іспити і отримують гроші за стажування, після яких можна йти до ради адвокатів за своїм адвокатським свідоцтвом. Свідоцтва за законом повинні мати єдиний зразок.

Звичайно, бажаючих стати адвокатом в Києві більше, ніж у Вінниці чи Херсоні. Тут завжди буде більше грошей. І ось в Києві в цій системі виявилася серйозна : органу, уповноваженого згідно із законом приймати іспити і відкривати дорогу в престижну професію, в столиці не існує. Це підтвердилося ще в квітні, коли перевірити київську кваліфікаційну комісію спробувала Вища ревізійна комісія адвокатури. Перевіряючим видали документи, що вони з'явилися в громадську організацію, і тому їх влада на цю територію не поширюється.

Розуміючи, що це ухилення від закону, Рада адвокатів створила ще одну перевірочну комісію. І тій все-таки вдалося домогтися отримання деяких документів і довести, що легальної кваліфкомісії в Києві немає. Чинний закон про адвокатуру приймали в 2012 році, але в Києві цей закон недовиконали і новий орган не створили. Рада адвокатів України в зв'язку з цим вирішила заснувати легітимну кваліфікаційну комісію в столиці і призначила дату виборів на 6 серпня. За рішенням Ради, порушення допустили і глава псевдо-кваліфкомісії, і глава Ради адвокатів Рафальська, яка видавала свідоцтва невстановленого зразка на підставі рішень якоїсь організації гібридної форми. Поодинокі випадки, коли у адвокатів були проблеми з цим документами, були і раніше.

 


 


 


 


 

Така безпрецедентна ситуація породила масу запитань - як бути з тисячами адвокатів, у яких виявилися "не ті" свідоцтва? Чи не стане це підставою для перегляду сотень рішень судів у зв'язку з непідтвердженим статусом захисників? Як вести себе адвокатам, які отримали рішення дисциплінарної палати від організації, яка за статусом не має відношення до адвокатури? Київ розмахує довідкою Мін'юсту про те, що в реєстрі об'єднань громадян такої ГО немає. Дійсно, зараз вже немає, але це автоматично не повертає кваліфкомісії статус органу адвокатського самоврядування.

Третє питання - фінансове. Кому платили гроші київські адвокати. Адже гроші з них збирала комерційна структура "Центр стажування та підвищення кваліфікації адвокатів". Знову ж - господарське товариство, яке орієнтоване на отримання прибутку. Знову нічого спільного з адвокатським управлінням. Але Рада адвокатів столиці ризикнула, і виступила його співзасновником на пару з кваліфкомісією. Кожен адвокат платить 1300 грн внесків на рік. До того, як отримати свідоцтво, мінімум, який вноситися в касу ТОВ - 25 тис гривень з кожної особи за стажування. За час роботи цієї схеми через неї пройшли кілька тисяч людей.

Ці факти порушень стали надбанням громадськості набагато раніше, ніж керівництво київської адвокатури вийшло в прес-центр зі спробами чи спростування, чи із звинуваченнями у силовому захопленні всієї адвокатури на адресу органу, який законом уповноважений представляти всю професійну спільноту. При цьому силове захоплення — це скоріше київське ноу-хау, адже підготовка до виборів 6 серпня була зірвана за безпосередньої участі самої голови київської Ради Рафальської. Наближення моменту Х, коли, очевидно, відбудеться зміна київського керівництва, стало причиною багатьох необдуманих заяв. Правда, відстоювати свою правоту в суді, як це роблять професійні адвокати, представники київського самоврядування не готові. Як і дати відповідь тисячам ошуканих людей, які вважали, що вивіска "Київська міська кваліфікаційно-дисциплінарна комісія" висить на офісі по вул. Білоруська, 30 відповідно до закону.

Національна асоціація офіційно прокоментувала зміст прес-конференції посиланнями на закон і рішенням вищого адвокатського органу, які є обов'язковими. Йти здавати іспити в Києві НААУ тимчасово не рекомендує, хоча Київ продовжує наполягати, що все працює по-старому і свідоцтва справжні. Називаючи тези опонентів запереченням очевидного, НААУ також не має наміру звертатися до суду через оціночні судження.

"Відповідно до закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", рішення САУ, прийняті в передбаченому законом порядку, є обов'язковим для виконання іншими органами адвокатського самоврядування. Тому і рішення Ради адвокатів України, спрямовані на створення в м. Києві легітимного органу - кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури м. Києва, повинні бути виконані в терміни, які для цього встановлені.

Відповідно до цими рішеннями, 6 серпня відбудеться призначена Радою адвокатів України позачергова Конференція адвокатів міста Києва по формуванню складу КДКА р .. Києва та обговорення інших питань, зокрема будуть розглянуті допущені керівництвом Ради адвокатів Києва і Київської міської КДКА порушення", - йдеться в офіційному коментарі Національної асоціації адвокатів.

Чи стане позбавлення повноважень достатньою формою відповідальності, хто відновить нанесений збиток репутації професії і чи є в цій історії чим зайнятися іншим перевіряючим органам, - це питання поки залишається без відповіді. Але одними виправданнями тут вже буде складно обійтися.

Зараз ви читаєте новину «Що змусило виправдовуватися київську адвокатуру?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути