понеділок, 10 жовтня 2016 17:07

На круглому столі обговорили майбутнє кінотеатру "Братислава"

На круглому столі обговорили майбутнє кінотеатру "Братислава"

За ініціативи лідера громадської кампанії "Врятувати "Братиславу", депутата Київради Ганни Свириденко (фракція "Батьківщина") відбулося публічне обговорення проблеми ревіталізації комунального кінотеатру "Братислава" в Оболонському районі.

У заході взяли участь представники місцевої громади, експерти, представники органів влади та місцевого самоврядування. Дискусія відбулася за модерації Владислави Осьмак, керівника Центру урбаністичних студій НаУКМА.

За словами Свириденко, громадська кампанія "Врятувати "Братиславу" розпочата як реакція на занепокоєння оболонців припиненням роботи "Братислави" та чутками про будівництво на його місці висотного житлового будинку. Тож метою активності стало не лише збереження цього майна у власності громади, а й модернізація його та перетворення на сучасний громадсько-культурний центр.

Підтвердженням актуальності вимог громадських активістів стали дані дослідження, що навів аналітик центру CEDOS Іван Вербицький. За його словами, серед соціальних послуг, які надають у районі, умови для культурного відпочинку є аутсайдерами. Також відчувається брак організованих місць для громадської активності та спілкування, а цього потребують близько третини опитаних.

Але "Братислава" не може конкурувати з розташованими поруч приватними кінозалами. Тому на думку заступника директора КП "Київкінофільм" Лариси Зубенко, її навряд можна відродити як кінотеатр. Зі свого боку заступник директора департаменту культури КМДА Сергій Анжияк наголосив, що департамент відкритий до пропозицій та проектів з реновації закладу.

Досвідом вдалих проектів з перетворення занедбаних об'єктів у центри культурного життя, поділилася директор фонду "Ізоляція" Оксана Заржевська-Кравченко. На її думку, запорука розвитку таких просторів полягає у залученні до процесу активних представників місцевої громади та пошуку однодумців, агентів змін.

А вінницькі активісти, серед яких один зі спікерів заходу – куратор мистецьких програм УКМЦ Леонід Марущак, розповів, що в кінотеатрі "Росія", який не працював 15 років, влаштували мистецький фестиваль. Це дозволило привернути увагу влади до питання збереження і модернізації будівлі та внести її до стратегії розвитку міста "Вінниця-2020".

Учасникам обговорення вдалося накреслити певну дорожню карту вирішення проблеми. Це проведення технічної експертизи стану будівлі та з'ясування необхідності та доцільності її збереження в наявному вигляді або перебудови. А далі, разом із громадськістю, визначити її призначення та функціональність через широке публічне обговорення і конкурс проектів.

Свириденко заявила, що як депутат Київради вона буде ініціювати закладення у міський бюджет коштів на проведення відповідних робіт, би це питання якнайшвидше зрушилося з місця.

Зараз ви читаєте новину «На круглому столі обговорили майбутнє кінотеатру "Братислава"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути