Ексклюзиви
понеділок, 30 травня 2016 16:35

Будинок престарілих на Київщині діяв незаконно
10

Фото: Наталія Міняйло

Пансіонат для людей літнього віку в селі Літочки на Київщині працював нелегально. Про це повідомив голова Київської обласної адміністрації Максим Мельник на прес-конференції 30 травня.

"Нам вдалося врятувати частину бухгалтерії, яка збереглася після пожежі. Там договори про утримання й надання медичних послуг. Всі на ім'я ФОП Дмитренко. Сам будинок був оформлений як приватна власність. Ні обласна, ні районна рада не знали про існування такого центру", - сказав він.

29 травня у будинку престарілих у селі Літочки на Київщині о 3:48 виникла пожежа. В результаті загинули 17 людей. 18 вдалося врятувати. 5 чоловік госпіталізували в Броварську районну лікарню. 10 – в будинку для літніх людей у Воропаєві Вишгородського району. 3 постраждалих забрали рідні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пожежа на Київщині: поліція затримала власника будинку пристарілих

"Крики я аж сюди чула. То люди кричали, які живцем горіли. Вийти ж самі не могли. Вони там усі лежачі були. Їх там одна медсестричка рятувала. Одну бабу витягла на вулицю. Побігла за другою, але ж там пластик - отрута. Вона бідна там і задихнулася. Їй було чи 34, чи 35 років. Сама була з Кіровоградщини. Мала вже їхати на роботу за кордон з червня. Тут останні дні доробляла", - сказала місцева жителька Галина Трубенок.

Пожежники приїхали через 7 хвилин після виклику. Пожежу вдалося локалізувати близько 5:25 ранку. Остаточно вогонь загасили о 8:25.

"Ми не знаємо точно, коли почалася пожежа. Коли приїхали, вона охопила вже все приміщення. Горів дах. За нашими оцінками, приміщення горіло вже близько години. Пожежної сигналізації у будинку не було. Перевіряти його ми не мали права - це приватна власність", - розповів головний рятувальник Київщини Василь Слободяник.

Причину аварії ще встановити не вдалося. Однак у поліції виключають, що це був підпал.

"Точної причини ми ще не знаємо. Це може бути і несправний телевізор, і електричні дроти. Слідів підпалу ми там не знайшли. Але під час будівництва порушили майже всі будівельні норми. Особливо небезпечною була вагонка, якою була оббита будівля. Вона виділяє небезпечний чадний газ. Ним і могли отруїтися люди", - стверджують рятувальники.

Пансіонат у Літочках належав лікареві Олегові Дмитренку. Його вже взяли під варту. Поліція Київщини порушила проти нього кримінальне провадження за порушення вимог пожежної безпеки. Йому загрожує до 8 років позбавлення волі.

"Пожежі у притулках для літніх людей – не рідкість. Ці заклади зовсім не нагадують санаторії – лікарні. Третина пацієнтів таких закладів обмежені в рухах через стан здоров'я. Причини загоряння в більшості подібних випадків криються у поведінці літніх людей. Вони нерідко хворіють на склероз і не контролюють свої дії. Найчастіше пожежі стаються через паління в ліжку або через несправну техніку. Рідко дотримуються приписів пожежних норм. Найчастіше це не проведена вогнезахисна обробка дерев'яних конструкцій, недостатнє забезпечення вогнегасниками, відсутність пожежної сигналізації," - наголосив головний експерт "Держбужекспертизи" в Черкаській області Василь Любивий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко висловив співчуття сім'ям загиблих у пожежі на Київщині

Нагадаємо, в ніч на 10 липня 16 чоловік загинули у пожежі у будинку престарілих у Дубровиці Рівненської області. Вогонь дуже швидко охопив стару дерев'яно-цегляну будівлю. За 40 хвилин дві бригади пожежників локалізували вогонь. Під ранок вони повністю ліквідували пожежу. Потім упродовж кількох годин з-під балок витягували обгорілі тіла. Причиною трагедії назвали порушення пожежних норм.

У березні 2012 року сталася пожежа у будинку престарілих у Черкасах. 76-річний чоловік вночі виїхав на візку у коридор покурити. Він необережно викинув недопалок. На виклик відразу виїхали 10 пожежних машин та 42 пожежники. Вони швидко локалізували пожежу. У результаті ніхто не загинув. Незначні опіки лівої ноги отримала 80-річна жінка.

Зараз ви читаєте новину «Будинок престарілих на Київщині діяв незаконно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути