четвер, 19 січня 2017 17:52

Як кияни купались у крижаній воді на Водохреща
27

Оболонська набережна
Фото: Сергій Старостенко
Оболонська набережна
Оболонська набережна
Оболонська набережна
Оболонська набережна

Сьогодні в Україні і світі православні християни і греко-католики відзначають свято Хрещення Господнього. Останнє велике свято різдвяно-новорічного циклу.

Освячена сьогодні вода зберігає свою чудодійну силу протягом всього року. У цей день люди купаються в ополонках. Кажуть, що так можна змити з себе гріхи і зарядитись здоров'ям на цілий рік.

Купання в ополонці на найбільш підготовлені і загартовані проводять в ніч з 18 на 19 січня. Однак охочих зануритися в крижану воду, було багато на столичних водоймищах впродовж усього дня.

Спеціально для купань киянам підготували 6 місць для купання у 4 районах міста - Гідропарку, на Оболонській набережній, Трухановому острові, озері Тельбін, Вербному та інших місцях.

У Мамаєвій слободі після святкової літургії о 9 ранку розпочали святити воду. А вже опівдні всі бажаючі змогли зануритися в озеро. Також відбулися гуляння з виступом фольклорних колективів і народними обрядами.

Вже багато років улюбленим місцем купання водохресних моржів є Гідропарк. Тут занурюються поруч з каплицею Хрещення Господнього та в інших спеціально облаштованих місцях.

Жителі Оболоні вже традиційно занурюються біля Свято-Покровського собору. Комунальники зробили ополонку у вигляді хреста. На березі - чергують рятувальники та лікарі. Черга з кількох десятків вишикувалась до ополонки. Ті, хто вже скупався, гріються на березі глінтвейном та гарячим чаєм.

Купання в ополонці здатне врятувати від безлічі хвороб. Але перш ніж зважитися на занурення в ополонку, бажано пройти кілька процедур загартовування, поговорити з досвідченим фахівцем, наскільки доцільна така процедура для тебе.

Моржування при всій своїй корисності має ряд протипоказань. За одне занурення в ополонку моржі втрачають близько 3-х кілокалорій тепла на кожен кілограм маси тіла. Щоб захиститися і спробувати зберегти тепло, від периферичної нервової системи надходить сигнал звужувати судини і направляти кров до життєво важливих органів.

Частішає ритм серця, але кров циркулює в менших обсягах, з-за цього артеріальний тиск збільшується. Особливо ризикованим є занурення в ополонку після лазні. Якщо у тебе слабке серце, зверни увагу, що подібна процедура здатна виявитися критичною.

Крім цього від купання в ополонці категорично протипоказано людям, що страждають хронічними захворюваннями, хворобами нервової системи, щитовидної залози, нирок, хворим на цукровий діабет і літнім. Вагітним жінкам також краще утриматися від моржування.

Зараз ви читаєте новину «Як кияни купались у крижаній воді на Водохреща». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути