Ексклюзиви
понеділок, 01 липня 2013 14:03

Німецькі загарбники сприяли українській школі

Німецькі загарбники сприяли українській школі
фото: gvizdivtsi.org.ua

18 вересня 1941 року Полтаву захопили німецькі війська й місто стало адміністративним центром Полтавського ґебіту.

Цивільна адміністрація Полтави за кілька місяців відновила діяльність відділів освіти та культури. Вчителям-предметникам запропонували створити підручники для навчання дітей у 1-4 класах. Укладати їх почали 1 листопада, а вже 1 січня 1942 року в Полтаві запрацювали народні школи.

В газеті "Рідне слово" того періоду читаємо: "Кращі педагогічні сили Полтави склали програму навчання, а також виготовили підручники для початкової школи. Для майбутніх учителів влаштовано двотижневі курси. У Полтаві відкрито 12 народних 4-х клясових шкіл, причому в більшості з них є рівнобіжні відділи. У школах вчиться 2000 дітей. Себто 70% полтавських дітей віком від 8 до 12 років. Крім цього існують в Полтаві ще різні професійно-технічні школи".

Ще за кілька місяців створили український буквар. Це був перший буквар в Україні, виданий в умовах німецької окупації. Крім нього видали читанку для 1-4 класів.

А в січні 1942-го у школах з'явилися й підготовані вчителями підручники української та німецької мов.

Український буквар написав О. Кустолян. Методичну допомогу йому надали відомі вчителі-методисти Ф. Пошивайло та І. Михайленко. Назвали буквар "Рідне слово". Кілька примірників букваря зараз зберігаються у Полтавському державному архіві. Примітно те, що наклад книги, і це в умовах поневолення, склав 10 тисяч примірників.

Буквар був позбавлений будь-яких ідеологічних нашарувань. Своїми змістом прищеплював любов до рідного краю, природи, української мови. В підручник умістили короткі оповідання, прислів'я, приказки. В букварі діти читали про знаряддя праці, тваринність і рослинність України, її історію та релігію.

Зараз ви читаєте новину «Німецькі загарбники сприяли українській школі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

47

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути