четвер, 14 березня 2024 03:46

Як доглядати за орхідеями вдома - корисні поради

Як доглядати за орхідеями вдома - корисні поради
Найпоширенішим видом орхідей, які вирощують вдома, є фаленопсис. Фото: zaxid.net

"Орхідея" з грецької перекладається як "схожа на метелика". Ця квітка також стала символом сексуальності. З її насіння і пелюсток колись навіть готували приворотне зілля.

Нині відомі близько 35 тисяч видів орхідей. Є такі, що можуть прожити навіть 100 років. Але вдома найчастіше вирощують орхідею фаленопсис. Вона може цвісти цілий рік. Але для того, щоб орхідея завжди милувала око, за нею потрібно правильно доглядати. Кілька порад для цього зібрала Gazeta.ua.

Загалом орхідея фаленопсис невибаглива. Вона може рости навіть без горщика й землі. Але часто в'яне навіть при підживлюванні й поливі.

Догляд за орхідеями - основні проблеми

Про гниття рослини свідчить пересохле коріння орхідеї та чорна окантовка біля стовбура. Врятувати квітку у такому випадку ще можна. Достатньо видалити всі непотрібні корінці. Можна не боятися, що квітка пропаде без коріння, воно в неї здатне проростати навіть на стеблі. Квітку можна приколоти до пінопласту і повісити на стіну. А для дезінфекції можна змастити корінець корицею, активованим або деревним вугіллям.

Як і коли правильно поливати орхідею

При поливі орхідеї головне - не перестаратися. Достатньо побризкувати корінець і нижню частину бадилля раз на тиждень. Не бажано, щоб вода потрапляла на верхню частину рослини. Якщо таке сталося, то протріть ці місця туалетним папером.

Потрібно також звертати увагу на те, чи є конденсат в квітковому горщику. Якщо його видно, поливати квітку не можна. Перевірити, чи варто поливати рослину, можна встромивши паличку в ґрунт. Якщо через дві години вона виявиться вологою, тоді орхідею варто полити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Очистити і зволожити повітря вдома допоможуть п'ять кімнатних рослин

Як підготувати ґрунт і горщики для орхідей

Ґрунт для орхідей повинен бути не вологоємним. Якщо квітка не цвіте півроку і має більше чотирьох листків, її потрібно пересадити. Якщо на ґрунті видно мох, його потрібно обов'язково видалити. Пересадити орхідею можна у звичайну дубову або соснову кору. Але, якщо берете кору з лісу, її необхідно прокип'ятити, щоб прибрати шкідливі для рослини смоли. Кип'ятити кору слід протягом півгодини. Потім злийте воду і ще раз стільки ж прокип'ятіть. Коріння орхідеї здатне до фотосинтезу, тому квітку потрібно садити обов'язково у прозорий горщик. У ньому повинно бути багато дірок.

Як доглядати за орхідеєю вдома

Зазвичай орхідея цвіте тоді, коли на її батьківщині посуха. Тому рослину не можна заливати, бо вона може сприйняти це як сигнал про прихід сезону дощів і припинить цвісти.

Орхідея також має перебувати на яскравому розсіяному світлі. Не варто зловживати добривом. Воно потрібне тільки в період активного росту. Якщо помічаєте, що починає рости новий листочок, можете полити рослину з добривами через два-три тижні.

Якщо орхідея не хоче цвісти, їй можна влаштувати стрес. Для цього квітку ставлять у темне і вологе місце на два тижні. Після цього, якщо її забрати на світло, орхідея відчує сприятливі умови й почне цвісти. Після того як квітка відцвіла, потрібно відрізати стебло за два сантиметри до наступної бруньки.

Як розмножуються орхідеї

Орхідея має здатність розмножуватися дуже легко. Біля кореня може вилізти ще одна розетка, яку потрібно просто відділити і висадити в інший горщик. За несприятливих умов розетка може вилізти і біля стебла. Тоді потрібно дочекатися, поки корінці виростуть до 5-6 сантиметрів. Їх слід від'єднати від квітки і посадити окремо. Якщо орхідея велика, то можна відрізати разом із листком шматочок корінця. Посадіть його, і вже за рік він пустить 2-3 діточки, які стануть повноцінними рослинами.

При пересадці орхідеї під основу стебла підкладіть пінопласт, щоб вона не замокала. Садіть рослину в невеликий горщик, в якому не повинно бути багато ґрунту. Кору краще брати велику й не наповнювати нею щільно горщик. Пересаджувати орхідеї можна цілий рік, але найсприятливішою порою року для цього є весна.

Здоров'я кімнатних рослин залежить від багатьох чинників, зокрема й підживлення. Розчини, приготовлені самостійно, часто є набагато ефективнішими, ніж придбані в магазині.

Приготувати їх просто. До того ж для цього використовують продукт, який є в кожного – цибулю, а точніше її лушпиння.

Зараз ви читаєте новину «Як доглядати за орхідеями вдома - корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути