середа, 15 лютого 2017 11:29

Зруйнований Дрезден після авіанальоту відбудовували 40 років

Зруйнований Дрезден після авіанальоту відбудовували 40 років
Зруйнований Дрезден після авіанальоту

15 лютого 1945 року завершився дводенний наліт англо-американської авіації на Дрезден, який зруйнував майже все місто і привів до загибелі сотні тисяч чоловік. Коли Друга Світова війна завершувалася, місцеві жителі були впевнені, що бомбардування не погрожують Дрездену, оскільки там не було військових заводів. Досі немає остаточних цифр щодо кількості жертв, джерела називають цифри від 500 тис до 1 млн.

Німецький контрнаступ в Арденнах було зупинено завдяки наступу Червоної Армії, який почався 12 січня широким фронтом у Польщі та Пруссії. Це змусило німців терміново перекидати війська із Західного фронту на Східний. На Ялтинській конференції Верховне командування Союзних сил підготувало перелік міст Східної Німеччини, які будуть піддані бомбардуванню. На першому місці був Дрезден, хоча місто не мало військових підприємств і розвинутої транспортної інфраструктури. Операція розпочалась надвечір 13 лютого 1945 року з нальоту британських важких бомбардувальників, які двома хвилями скинули на місто 1478 тонн фугасних і 1182 тонни запалювальних бомб. У план бомбардування Дрездена входило створення вогняного смерчу, коли поодинокі багаття об'єднуються в одне величезне, де повітря нагрівається і піднімається догори.
У ніч з 14 на 15 лютого атаку на місто здійснила американська авіація, яка скинула ще 771 тонну бомб, в основному на мости, залізниці та автошляхи, відрізавши можливість півмільйону жителів. Ще понад 200 тисячам біженців врятуватись втечею з охопленого вогнем Дрездена. Менш інтенсивні авіанальоти на місто тривали до 2 березня. Сили протиповітряної оборони Дрездена виявились не готовими до таких атак і за весь час збили лише 20 літаків ворога.

Наліт на Дрезден виявився одним із найрувнівніших за Другу Світову війну - було знищено половину житлових будівель міста, чверть промислових, а у вогні багатоденних пожеж загинуло не менше 25 тисяч чоловік, більшість з яких стали жертвами багатоденних пожеж.
До кінця війни за площею повних руйнувань Дрезден виявився в 4 рази більш постраждалим, ніж Нагасакі, на яке в серпні 1945-го було скинуто атомну бомбу. По війні відновити вдалось лише кілька будинків, церков, Державну оперу та історичний комплекс Цвінгер. Решту міста довелось 40 років відбудовувати з нуля, взявши за основу довоєнне планування.

Зараз ви читаєте новину «Зруйнований Дрезден після авіанальоту відбудовували 40 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути