вівторок, 26 травня 2020 14:55

Знайшли фігурки від гри давніх римлян

У Західній Норвегії виявили кістяні фігурки для популярної у Римській імперії настільної гри. На них натрапили, коли розчищали екскаватором могильник раннього залізного віку Ітре-Фоссе.

Майже одразу під верхнім шаром дерну побачили залишки погребального вогнища. Колись тут спалили тіло небіжчика, а до попелу поклали 3 керамічні горщики, бронзову шпильку, скляну посудину, 18 круглих ігрових фігурок та довгу прямокутну гральну кісточку, що мала точкові позначення цифр 3, 4 і 6. Ці види кісточок надзвичайно рідкісні в Норвегії, відомо лише близько 15 подібних, повідомляє The History Blog.

Автор: UiB
  Знайшли фігурки до давньої шашкоподібної гри, популярної у римлян та предків вікінгів
Знайшли фігурки до давньої шашкоподібної гри, популярної у римлян та предків вікінгів

Вважають, що фігурки використовували у настільній грі шашкового типу, схожій на римську Ludus latrunculorum - "солдатики та найманці". Фігурки розставляли на дошці в точках перетину перпендикулярних ліній і могли рухати їх у 4 сторони, але не по діагоналі. Гравці намагалися оточити фішки супротивника своїми, після чого "повалених" забирали з дошки. Імовірно, цифри на прямокутній кісточці визначали подальші ходи, а її четверта сторона не містила жодних позначок. Якщо лягала цією гранню, то гравець або пропускав хід, або нічого не отримував. Подібні ігри стали передвісником більш відомої настільної гри епохи вікінгів Hnefatafl - "стіл короля".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серед купи мотлоху знайшли давньоримську іграшку

Наявність ігрових елементів свідчить, що покійний мав значний соціальний статус і багатство у цьому районі. Зазначається, що свого часу тут проходив важливий судноплавний торгівельний шлях, а той, хто контролював його, отримував частину коштів від мит і міг заволодіти предметами розкоші на кшталт таких римських ігрових наборів.

Автор: UiB
  Знайшли фігурки до давньої шашкоподібної гри, популярної у римлян та предків вікінгів
Знайшли фігурки до давньої шашкоподібної гри, популярної у римлян та предків вікінгів
Раніше археологи знайшли 1200-річну гральну фігурку вікінгів на острові Ліндісфарн, Велика Британія. Вважають, що це "король" із настільної шахоподібної гри hnefatafl - "стіл короля". Чисельні фігурки "захищали короля", що перебував у центрі дошки, від атак "ворогів", які наступали з 4 боків. Артефакт зроблений із білого та синього скла і нагадує звичну нам шоколадну цукерку.
Зараз ви читаєте новину «Знайшли фігурки від гри давніх римлян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути