Ексклюзиви
четвер, 23 лютого 2017 13:56

Винахідника вакцини від поліомієліту називали чарівником

 

23 лютого 1954 року вперше практично випробувано вакцину проти поліомієліту розроблену доктором Джонасом Солком в університеті Пітсбурга. Цього дня почалось щеплення 5000 учнів початкових класів. Про результативність вакцини вчений повідомив 12 квітня 1955 року. Тоді Солка проголошено "чарівником", а цей день майже став національним святом.

Поліомієліт як хвороба відома людям уже декілька тисячоліть. З середини XIX століття поліомієліт з'являється в Західній Європі та США. Поліомієліт або спинномозковий параліч був визнаний епідемічною хворобою. У Європі й США регіональні епідемії траплялися кожні 5-6 років. У Європі епідемії були зокрема у 1932 році в Німеччині (3700 випадків) та у 1934 році в Данії (4500 випадків). Серед потерпілих від епідемії 1921 року в США був майбутній президент США Франклін Рузвельт.

В1930-х роках почались перші дослідження вірусів. Джонас Солк, нащадок єврейських емігрантів з Росії, був студентом медичного факультету Нью-йоркського університету. У роки Другої світової війни він брав участь у розробці вакцин проти грипу. Перші успішні результати були отримані в 1950 році. Через два роки доктор Солк провів перші випробування на людях - в експерименті взяли участь хворі на поліомієліт і його родина. В лютому 1954 року почалось перше практичне застосування вакцини проти поліомієліту . Запровадження в практику вакцин проти поліомієліту призвело до швидкого зниження захворюваності, а на багатьох територіях — до практично повної його ліквідації.

У 1960 році Солк став засновником Інституту з біологічних досліджень у Ла-Хої, Каліфорнія і останні роки свого життя провів у пошуках вакцини проти СНІДу.

Зараз ви читаєте новину «Винахідника вакцини від поліомієліту називали чарівником». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути