субота, 30 квітня 2016 11:30

"Відкритий список" допоможе знайти жертв репресій 1917-1991 років

"Відкритий список" допоможе знайти жертв репресій 1917-1991 років

28 квітня запрацював онлайн-проект "Відкритий список" - wiki-майданчик для збору інформації про людей, які постраждали від державного терору в 1917-1991 роках.

Основою "Відкритого списку" є база "Жертви політичного терору в СРСР" товариства "Меморіал". Творці доповнили її новими матеріалами з інших джерел: архівів, Книг пам'яті та доступних в мережі електронних баз даних. Повідомляє COLTA.

"У базі даних" Відкритий список "зібрано перевірені прізвища . Ми виставили їх у відкритому wiki-форматі: в офіційних джерелах з "анкетними даними" та вільним простором для публікації біографій і спогадів", - повідомляють автори проекту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що в КДБ знали про вибух

"База даних "Відкритий cписок" ґрунтується на принципах вільної публікації та обміну інформацією. Пам'ять про цих людей є предметом громадського інтересу, а на їх поширення не повинно і не буде накладатися жодних обмежень" , - говорять творці проекту.

Зараз "Відкритий список" містить понад 2,4 млн. записів про жертви репресій.

Як повідомлялося раніше, згідно із законами про "декомунізацію" історичні архівні матеріали передали з-під відомств силових органів в Галузевий державний архів Українського інституту національної пам'яті (ОДА УІНП)

Зараз ви читаєте новину «"Відкритий список" допоможе знайти жертв репресій 1917-1991 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути