вівторок, 22 липня 2014 15:20

Велогонка Тур де Франс підняла популярність журналу в 35 разів: історія виникнення
42

Фото: adme.ru
Перший «Тур де Франс». 1903
Тур де Франс 1906. Маршрут гонки за годинниковою стрілкою зі стартом і фінішем у Парижі
Пелотон у одному з міст

Гонка "Тур де Франс" була заснована в 1903 році в якості рекламного ходу, розрахованого на підвищення продажів журналу L'Auto. Однак схиблений на велосипедах редактор журналу Анрі Дегранж сподівався, що гонка вийде за рамки комерційних інтересів.

Досвітні старти були в порядку речей. За день велосипедисти долали близько 500 кілометрів. Гонка мала великий успіх, але вже на наступний рік все пішло навскіс. Багато учасників шахраювали, ночами просуваючись вперед на машинах і поїздах.

Дегранж був в люті. Його гонка була заплямована, і він присягнувся, що продовження не буде. Однак скандали навколо гонки тільки підігріли інтерес публіки, і в 1905 році гонка відбулася знову.

Успіх гонки Tour de France став великим успіхом і для газети L'Auto, число передплатників якої виросло в 1903 році з 25 тисяч (до Туру) до 65 тисяч після його проведення; в 1908 році число передплатників газети перевалило за 250 тисяч, а під час Tour de France 1923 року продавалося 500 тисяч копій газети у день.

Рекордний наклад газети досягнули протягом Tour de France 1933 року - 854 тисячі копій у день. Сьогодні Тур організовує "Товариство Тур де Франс" - філія Amaury Sport Organisation (ASO), який є частиною медіа-холдингу, до якого входить газета L'Équipe.

Сам Анрі Дегранж ніколи не брав участі у гонці, яка стала його дітищем. Але за 10 років до появи "Туру" він встановив перший рекорд, проїхавши за годину 35 км 325 м. У подяку за розкішний подарунок спортивному світу на вершині Галіб'є у Піренеях встановлено пам'ятник засновнику "Великої петлі".

Зараз ви читаєте новину «Велогонка Тур де Франс підняла популярність журналу в 35 разів: історія виникнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути