понеділок, 25 липня 2016 20:00

Вчені знайшли в рукописах да Вінчі відкритий ним закон тертя

Вчені знайшли в рукописах да Вінчі відкритий ним закон тертя

Вчені ще раз ретельно вивчили маловідомі рукописи Леонардо да Вінчі.

Історики знайшли записані ним ще в 1493 році закони тертя. Про відкриття йдеться в прес-релізі Кембриджського університету.

Професор технології машинобудування Йен Хатчінгс виявив, що перші записи законів тертя да Вінчі зробив на сторінках блокнота шириною 92 на 63 міліметри. Ці записи зараз зберігаються в лондонському Музеї Вікторії і Альберта.

"Нотатки Леонардо показують, що ще в 1493 році він знав, що сила тертя, яка діє між двома тілами, співвідносна з навантаженням, що здавлює ці тіла і не залежить від площі поверхні контакту між їх поверхнями. Він сформулював закон тертя, відкриття якого приписують французькому фізику XVII ст. Гійому Амонтону", — заявив Хатчінгс.

Сторінка з записами вже привертала увагу вчених у 1920-ті роки через напис " cossa bella mortal passa e non dura" (краса смертних швидко проходить). Дослідники сперечалися про те, кого зобразив Леонардо (можливо, літню Олену Троянську), а на інші написи не привернули увагу.

Однак Хатчінгс з'ясував, що виконані червоним чорнилом схеми і діаграми демонструють основи трибології (науки про тертя, зношування й змащення). Геометричні фігури показують, як різні вантажі простягаються з допомогою блоку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Данії виявили поховання вікінга

За словами професора, да Вінчі розумів, що тертя негативно впливає на роботу механізмів і залежить від природи поверхонь і покриття. Вчений застосовував закони трибології, щоб краще зрозуміти функціонування коліс і їх осей, гвинтів, блоків, а також з їх допомоги проектував свої винаходи.

Як повідомлялося раніше, в центрі Києва знайшли старовинний артефакт. Під сходами, що ведуть від Пейзажної алеї до вул. Воздвиженської, під час реконструкції під ґрунтом виявили кам'яні сходи XVI століття.

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли в рукописах да Вінчі відкритий ним закон тертя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути