пʼятниця, 24 жовтня 2014 14:57

В Андах вчені виявили найвищу високогірну стоянку давньої людини

В Андах вчені виявили найвищу високогірну стоянку давньої людини
Археологи в гроті Кункайча. Фото: Kurt Rademaker

В перуанських Андах, на висоті 4500 метрів над рівнем моря, виявлені сліди перебування первісної людини. Це найвища точка, куди добиралися давні люди.

Вчені поки не можуть пояснити, як мешканці стоянок в Андах (датують їх десятим тисячоліттям до нашої ери) могли виживати в умовах низької концентрації кисню, потужної сонячної радіації та екстремальних холодів.

Міжнародний колектив археологів досліджував дві стоянки: грот Кункайча, де первісні люди жили цілий рік, і розташовану вище стоянку Пукунчо.

Швидше за все, на території навколо Пукунчо полювали на лам-вігонь. Міграції цих високогірних тварин проходять у відомому та передбачуваному ритмі. Хоча мисливці теоретично могли залишатися там цілий рік, сезон дощів і небезпека переохолодження, а також необхідність підтримувати контакти з одноплемінниками і збирати їстівні рослини змушувала їх періодично спускатися в інші райони.

У гроті Кункайча виявили закопчену стелю (що свідчить про використання вогню) і наскельні малюнки. Там же знайшли численні кам'яні знаряддя (з обсидіану, андезиту, яшми), що застосовувалися для полювання і обробки туш убитих тварин - лам-вігонь і гуанако.

Учені поки не зрозуміли, чи вимагало життя на такій висоті від мисливців-збирачів особливих генетичних механізмів адаптації, або ж клімат Анд кінця плейстоцену був набагато м'якшим, ніж вважалося раніше. Так чи інакше, люди пристосувалися до екстремальних високогірних умов через всього дві тисячі років після своєї появи на південноамериканському материку: тобто акліматизація за біологічними мірками сталася у рекордно короткі строки.

Зараз ви читаєте новину «В Андах вчені виявили найвищу високогірну стоянку давньої людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути