Ексклюзиви
четвер, 23 жовтня 2014 11:27

Вчені повідомляють про унікальну знахідку в Новгороді

Вчені повідомляють про унікальну знахідку в Новгороді
Берестяна грамота. Фото: Інститут археології РАН

13 берестяних документів XI-XIV століть були виявлені археологами минулого польового сезону в Новгороді. Найдавніший з них, яка належить до кінця XI століття, проливає світло на процес християнізації Київської Русі.

Всі документи були знайдені під час охоронних розкопок, які в обов'язковому порядку проводяться перед будівництвом. 3 берестяні грамоти були знайдені у Воздвиженському, а інші десять - у Рогатицькому розкопах.

Як наголосив провідний науковий співробітник Інституту слов'янознавства РАН Олексій Гіппіус, який займається вивченням та прочитанням знайдених грамот "знахідки відображають різні жанри берестяної писемності, серед яких є і листи, і господарсько-фінансові записи, хіба що немає церковних текстів".

Ще одна знахідка, яка привернула вчених увагу - документ, ймовірно датується кінцем XI століття. У ньому говориться про ремісника на ім'я Петро, що не характерне для тодішньої Русі.

На думку вченого, ця знахідка може змінити уявлення істориків про динаміку християнізації на Русі. Перед тим вважалося, що християнські імена носили переважно представники новгородської еліти. Однак ці уявлення виявилися помилковими - християнські імена у Новгороді могли мати й ремісники.

Нагадаємо, що перша берестяна грамота в Новгороді була знайдена в липні 1951 року експедицією, якою керував археолог та історик Артемій Арциховский. Ця і наступні знахідки змусили вчених не тільки переглянути уявлення про рівень грамотності новгородців, але й відкрили деякі таємниці повсякденного життя Русі.

Зараз ви читаєте новину «Вчені повідомляють про унікальну знахідку в Новгороді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути