Ексклюзиви
четвер, 30 квітня 2015 12:05

Вчені не знають, як homo sapiens переміг неандертальців

Вчені не знають, як homo sapiens переміг неандертальців
Фото: scientificrussia.ru

Вчені з Нагойського і Токійського університетів (Японія) отримали нові факти про міграцію сучасних людей до Європи. Вони вважають, що вимирання неандертальців не пов'язане з розробками більш досконалого мисливської зброї. Потрібно шукати інші причини зникнення наших родичів. Це дослідження опубліковано в журналі відкритого доступу Journal of Human Evolution.

Люди виду Homo sapiens почали приходити з Африки в Західну Азію 55 тисяч років тому, звідки вони рушили до Європи і вже 40 тисяч років тому цілком там обжилися, витіснивши всі інші підвиди людей, особливо неандертальців. Традиційний погляд на вимирання неандертальців свідчить, що їх витіснили сучасні люди, які вміли робити нові, досконаліші види мисливської зброї та знарядь праці і постійно розвивали свою культуру. А неандертальці жили по-старому, закостенівши у своїй культурі, за що і поплатилися. Багатьом дослідникам така точка зору завжди здавалося дивною. Неандертальці анатомічно і навіть зовні схожі на нас. Ми навіть з ними схрещувалися якийсь час, тому в геномі сучасних жителів Євразії є 2% неандертальських генів. Що такого особливого було в сучасних людей, чого не було у неандертальців?

Автори нового дослідження, серед яких є і доктор Сейджі Кадовскі (Seiji Kadowaki) з Нагойського університету, вирішили більш уважно вивчити міграцію людей із Західної Азії в Європу. Вони вивчали знаряддя ранньої арманьякской і протооріньякской культур, що мешкали на півдні і заході Європи і Західної Азії (Леванті - території сучасних Сирії, Лівану, Ізраїлю) близько 40 тисяч років тому. Ці культури використовували маленькі гострі камені як наконечники для мисливської зброї. Вважалося, що це велика інновація, яка допомогла людям переселитися з Леванту в Європу. У Європі тоді вже жили неандертальці.

Однак вивчивши місця і дати знахідок зброї, вчені виявили, що гострі кам'яні наконечники з'явилися в Європі на 3000 років раніше, ніж в Леванті. Європейські наконечники датують 42 тисячами років, вік аналогічної зброї Леванту - 39 тисяч років. Звідси можна вивести кілька різних сценаріїв міграції сучасних людей до Європи. Наприклад, ми прийшли в Європу раніше, ніж це вважалося, і там вже створили нові наконечники для полювання.

Таким чином, вчені зробили висновок, що міграція людей і міграція інновацій - не одне і теж.

Зараз ви читаєте новину «Вчені не знають, як homo sapiens переміг неандертальців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути