Ексклюзиви
пʼятниця, 06 березня 2015 14:50

В Уельсі знайшли скарб доби бронзи

У Північному Уельсі знайдено скарб, який датується пізнім бронзовим віком, приблизно 1000-800 рр. до н.е. До складу скарбу входять три мідних злитки і золоте незамкнуте кільце.

Знахідка була зроблена в 2013 році за допомогою металошукача в сільськогосподарських угіддях громади Кум Кеднент (Cwm Cadnant). Артефакти виявив "любитель" Філіп Купер. Він повідомив про скарб професійним археологам.

Предмети були знайдені в декількох метрах один від одного, але фахівці вважають, що вони були частиною одного й того ж скарбу, який був зруйнований і розділений в результаті сільськогосподарських робіт.

Адам Гвілт (Adam Gwilt), головний куратор відділу давньої історії в Національному музеї Уельсу, пояснив, що знайдене золоте кільце колись носили у волоссі. Кільце могли носити і чоловіки, і жінки, воно було показником високого соціального статусу.

Кільце прикрашене срібними смугами. Прикрасу могли не лише носити у волоссі, але й використовувати як сережку. Одна сторона кільця сильно потерта від довгого використання.

Артефакт могли виготовити і в Уельсі, і в Ірландії, вважає Адам Гвілт. Він зазначив, що виявлення разом з ним мідних злитків дуже важливе. Подальше вивчення знахідок може показати, чи були знахідки предметом обміну і як далеко їх перевозили. Не виключено при цьому, що артефакти можуть мати місцеве походження.

Зараз ви читаєте новину «В Уельсі знайшли скарб доби бронзи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути